joi, 28 martie, 2024

Cristian Bosoi anunta fonduri de 40 de milioane de euro destinate tranzitiei catre o economie verde

Distribuie:

Publicat:

Eurodeputatul Crstian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE, anunță fonduri de 40 de milioane de euro destinate cercetării în domeniul oțelului și cărbunelui pentru a ajuta tranziția pentru o economie verde.

„40 de milioane euro destinate universtăților, centrelor de cercetare și companiilor pentru a finanța proiecte în domeniul oțelului și cărbunelui. Sunt raportor pe Programul de cercetare RFCS (Programul de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel) și misiunea mea este să ajut zonele afectate puternic dependente de cărbune și de industria grea a oțelului în tranziția către o economie verde. Printre acestea se numără și importante regiuni din România (Oltenia, Valea Jiului), care trebuie să folosească acest fond în mod eficient pentru a nu rămâne în urmă și a-și păstra competitivitatea pe piață.

Industria europeană, asigură peste 36 de milioane de locuri de muncă directe și contribuie decisiv la creșterea economiei. Trebuie să o protejăm în fața principalilor competitori, precum China, și să accelerăm investițiile în tehnologii de ultimă generație.

Am reușit deja să obținem, în Europa, rezultate excelente de cercetare în multe domenii tehnologice și avem nevoie să menținem acest trend foarte bun și în următorii ani, mai ales în industria siderurgică și pentru regiunile care folosesc mult cărbune și se află în perioada de tranziție către economia verde.

Instrumente financiare avem. Pe lângă Fondul RFCS, există Programul Horizon Europe, cu un buget agreat de 95,5 miliarde euro (cu 30% mai mare decât Horizon 2020), care va menține UE în fruntea cercetării și inovării globale. Trebuie să avem însă și curajul deciziilor asumate pentru ca tranziția să se facă echilibrat în toate regiunile UE.” a posta Cristian Bușoi pe pagina sa de socializare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img