sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Criza energetică lovește puternic: prețul metalelor a bubuit și aduce scumpiri în lanț

Distribuie:

Publicat:

Prețul cuprului s-a apropiat la finele acestei săptămâni de maximul ultimilor 10 ani, în timp ce metalele industriale, de la zinc la aluminiu, s-au redresat pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că situația energetică mondială va afecta producția, scrie Financial Times.

Prețul cuprului a depășit săptămâna aceasta 10.000 de dolari pe tonă, în timp ce traderii s-au adunat la Londra pentru LME Week, evenimentul anual al industriei metalurgice, iar zincul a crescut cu până la 10%, atingând un maxim al ultimilor aproape 15 ani. Aluminiul s-a tranzacționat la niveluri care nu au mai fost văzute din timpul crizei financiare din 2008.

Metalele industriale beneficiază de o cerere robustă și de perturbări ale ofertei din cauza creșterii rapide a prețurilor la gaz și cărbune, ceea ce duce la creșterea costurilor pentru mine și topitorii din Chile până în China.

Nyrstar, unul dintre cei mai mari producători de zinc din lume, a declarat săptămâna aceasta că va reduce producția cu până la 50% la cele trei topitorii europene ale sale, în timp ce Glencore a declarat vineri că "ajustează producția pentru a reduce expunerea la perioadele de vârf ale prețurilor" la topitoriile sale din Europa. Întreruperile de energie electrică din China au afectat, de asemenea, producția de aluminiu.

Astfel de penurii de aprovizionare depășesc îngrijorările legate de creșterea economică globală sau de o potențială creștere a ratelor dobânzilor, potrivit analiștilor.

"Investitorii s-au aruncat pe metale pe baza așteptărilor că reducerile de producție, determinate de creșterea prețurilor la energie, vor compensa potențiala scădere a cererii în cazul în care sentimentul se va schimba atunci când ratele dobânzilor vor crește", a declarat John Browning, analist la BANDS Financial din Shanghai.

Stocurile de cupru fizic de la Bursa de Metale din Londra au scăzut săptămâna aceasta la cel mai redus nivel din 1974 încoace, potrivit Kingdom Futures,din cauza cererii puternice. Goldman Sachs a afirmat într-un raport recent că stocurile de metale ar putea atinge un minim istoric până la sfârșitul anului și "se vor epuiza în întregime" până în al doilea trimestru al anului viitor.

Stocurile de cupru din depozitele înregistrate la LME se ridică la doar 14.150 de tone, în scădere de la peste 200.000 de tone în luna septembrie. Anual se consumă aproximativ 25 de milioane de tone de cupru.

CRU estimează că, până în anii 2030, utilizarea cuprului în turbinele eoliene, vehiculele electrice și alte tehnologii "verzi" va atinge 6 milioane de tone, reprezentând 20% din consumul global.

Cererea de cupru ar urma să crească cu 2 până la 3% în următorul an, creând un deficit de 6 milioane de tone până la sfârșitul acestui deceniu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img