vineri, 26 aprilie, 2024

CRIZA politica din Armenia continua: Premierul A DEMISIONAT

Distribuie:

Publicat:

 

Premierul Armeniei, Nikol Paşinian, a anunţat duminica aceasta că demisionează, dar că va continua să asigure interimatul funcţiei până în alegerile legislative din iunie, menite să scoată această ţară din criza politică, informează agenţiile de presă internaţionale.

"Demisionez astăzi din postul meu de premier" înainte de alegeri, a anunţat şeful guvernului armean pe pagina sa de Facebook.

Paşinian, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru 20 iunie în încercarea de a obţine un nou mandat, se confruntă cu o gravă criză politică după înfrângerea Armeniei de către Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabah, regiune azeră cu majoritate armeană, care a izbucnit în septembrie 2020, a durat 44 de zile şi s-a încheiat la 10 noiembrie printr-un acord de încetare a focului girat de Moscova. Superior din punct de vedere tehnologic, Azerbaidjanul a învins trupele armene şi a recuperat controlul asupra unei părţi din Nagorno-Karabah, dar şi asupra mai multor districte pe care nu le mai controla după mai bine de 30 de ani şi un prim război.

Luptele s-au soldat cu moartea a peste 5.500 de militari din ambele tabere şi a 150 de civili, potrivit surselor oficiale.

Înfrângerea Armeniei a provocat de asemenea o criză politică, cu manifestaţii împotriva prim-ministrului armean Nikol Paşinian, acuzat că a capitulat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img