News Flash:

Criza rezolvata de medici diabetologi

15 Octombrie 2013
3711 Vizualizari | 0 Comentarii
diabet
Dupa ani de zile in care bolnavii de diabet din judet au stat la cozi interminabile pentru evaluari si stabilirea tratamentelor, din cauza lipsei medicilor specialisti, pe segmentul diabet si boli de nutritie, criza pare sa se rezolve. Incepand de saptamana trecuta, in Ambulatoriul Spitalului Husi a venit un medic, iar alti doi, care au participat la concursurile pe post organizate, sunt asteptati sa incheie contractele cu Spitalul Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" din Barlad. Venirea celor trei medici va face ca pacientii din zona Husi si Barlad sa nu mai vina la Vaslui, unde sunt doi medici diabetologi.

Nemultumirile diabeticilor, legate de cozile interminabile la usile celor doi diabetologi din Vaslui, vor lua sfarsit. "La aceasta data, in judetul nostru sunt inregistrate aproximativ 18.000 de persoane cu diabet. In aceste conditii, era imposibil ca cei doi medici sa asigure consultatii si tratament pentru toata lumea. Sa spunem ca pentru prescrierea retetelor, potrivit scrisorii medicale a specialistului, rezolvasem oarecum problema, pentru ca existau medici prescriptori si la Husi si la Barlad. Ramasese insa nerezovata problema celor care trebuiau sa vina la evalua rile trimestriale sau semestriale si care trebuiau sa parcurga zeci de kilometri pana la Vaslui. Venirea celor trei medici specialisti la Husi si la Vaslui este in primul rand in avantajul acestor oameni.

Astfel, se va mai decongestiona si activitatea medicilor din Vaslui", a precizat Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui. Absenta medicilor specialis ti diabetologi a starnit numeroase discutii de-a lungul timpului. In aprilie 2012, Corneliu Mihalache, la vremea respectiva director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, i-a cerut ministrului Sanatatii, Ladislau Ritli, sa rezolve macar problema cu prescriptiile medicale, astfel incat bolnavii sa nu vina la Vaslui doar pentru o reteta.

"Avem 16.000 de bolnavi in judet si doar doi medici specialisti. In 2005, aveam doar 5.000 de bolnavi. Probabil cifra reala a celor bolnavi este mai mare, dar cresterea este oricum alarmanta si se mentine tendinta. In aceste conditii, este imposibil ca cei doi medici sa asigure consultatii si tratament pentru toata lumea. Ceea ce cerem noi, pentru ca stim ca nu suntem singurii cu deficit de specialisti in diabet, este sa fiti de acord sa dati competente medicilor de medicina interna, prescriptori pe programul de diabet, sa preia competentele medicilor specialis ti in diabet macar pentru o perioada, pana se va rezolva aceasta situatie. Repet, cu doar doi medici in judet, ne este imposibil sa asiguram accesul pacientilor la servicii medicale in timp util, oamenii sunt nemultumiti si, pe buna dreptate ne cer sa luam masuri", spunea Corneliu Mihalache in 2012.

A urmat o derogare a ministerului, astfel incat medicii internisti din ambulatoriu sa poata prescrie si retetele pentru diabet. Masura, temporara, nu a rezolvat problema. In paralel, numarul bolnavilor a crescut , iar in februarie 2013, bolnavii de diabet au adresat Prefecturii mai multe sesizari privind deficitul de medici in diabet si nutritie. Prefectul Radu Renga a avut o intalnire cu reprezentantii DSP Vaslui, a cerut detalii despre aceasta situatie, s-a analizat, s-a discutat si s-a luat din nou decizia ca unii pacienti sa poata fi directionati, prin intermediul unei scrisori din partea medicului specialist, catre medici internisti sau medici de familie. "Aceasta a fost doar o solutie de moment. Am vrut sa gasim o solutie de lunga durata, astfel incat sa nu mai vorbim de aglomeratie la cele doua cabinete specializate. Impreuna cu Prefectura, am solicitat DSP Iasi o intalnire in urma careia ni s-au propus trei medici rezident, care trebuiau sa-si definitiveze studiile ca sa poata lucra in judetul Vaslui. Doi dintre acestia vor lucra in cabinetul barladean iar celalalt, in Husi, urmand doar ca pacientii din zona Negresti sa fie in continuare arondati cabinetului de specialitate din municipiul Vaslui", a mai spus Mihaela Vlada.

Sursa: monitoruldevaslui.ro

bolnavii diabet ambulatoriul spitalului husi spitalul municipal
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030213 (s)