vineri, 19 aprilie, 2024

Cruce imensa din lumanari in memoria eroilor cazuti la Timisoara in Revolutia din Decembrie 1989

Distribuie:

Publicat:

Sute de lumanari au fost aprinse, vineri seara, in centrul Timisoarei, de catre revolutionari, trecatori si de primarul Nicolae Robu, in memoria eroilor care au murit pentru libertate in timpul Revolutiei din Decembrie 1989, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Imensa cruce din lumanari a fost formata pe platoul din Piata Operei din Timisoara, locul in care acum 27 de ani, mii de oameni au strigat “Libertate”. Actiunea este organizata in fiecare an, la data de 16 decembrie, in centrul orasului, de catre Asociatia Luptatorilor din Timisoara Arestati in Revolutie (ALTAR).

Zeci de revolutionari, trecatori, dar si primarul Timisoarei, Nicolae Robu, au aprins cate o lumanare in memoria eroilor Revolutiei din Decembrie 1989.

 “Aceasta cruce din lumanari este ca o amintire in memoria celor care au plecat dintre noi, unul dintre ei este si Lorin Fortuna, care a fost unul dintre liderii Revolutiei. In Decembrie 1989, efectiv am simtit un sentiment extraordinar, m-am simtit un om liber, care si-a recapatat demnitatea”, a povestit Viorel Sasca, vicepresedintele Asociatiei ALTAR.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei, a aprins trei candele in memoria martirilor care si-au dat viata pentru libertate acum 27 de ani si a precizat ca este indignat de faptul ca unele persoane spun ca in Decembrie 1989 a fost o lovitura de stat.

“Am aprins trei candele in semn de omagiu pentru cei ce nu mai sunt printre noi si si-au jertfit viata pentru libertate in Decembrie 1989. Sunt mandru sa fiu primarul Timisoarei, un oras care a adaugat in acel Decembrie 1989 la toata zestrea sa istorica o proba de curaj care nu a avut pereche in tara noastra. Aici s-a aprins flacara Revolutiei romane anticomuniste si lucrul acesta trebuie spus de catre toti timisorenii. Sunt profund indignat cand aud diversi specialisti, cu ghilimele sau fara, spunand ca ceea ce s-a intamplat atunci a fost o lovitura de stat. Este o blasfemie, pur si simplu, sa spui asa ceva. Nimeni nu are voie sa denatureze ceea ce noi stim foarte bine ca s-a intamplat atunci. Aici a inceput o revolta si apoi totul a primit dimensiuni de revolutie”, a afirmat Nicolae Robu.

La Timisoara au murit, in timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o suta de persoane. Potrivit reprezentantilor Asociatiei “Memorialul Revolutiei”, au fost 73 de morti si 296 de raniti in perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar dupa 22 decembrie, 20 de morti si 77 raniti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img