vineri, 19 aprilie, 2024

Crupul croat alimentar Agrokor, se redenumeste, dupa ce cu greu a scapat de faliment, si isi reia operatiunile din luna aprilie

Distribuie:

Publicat:

Agrokor, cel mai mare retailer alimentar din Croaţia, va fi redenumit Grupul Fortenova şi îşi va relua în aprilie operaţiunile sub o nouă conducere, transmit HINA şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

 

Agrokor, care s-a aflat în pragul falimentului, a semnat un acord privind convertirea în acţiuni a datoriilor şi unele deprecieri de active, în urma căruia cel mai mare creditor al său, grupul bancar rus Sberbank, devine cel mai important acţionar, cu o participaţie de 39,2%. Deţinătorii de bonduri vor avea 25%, băncile locale din Croaţia – 15,3%, iar grupul bancar rus VTB – 7,5%.

Noii acţionari vor prelua holdingul care va include 159 de companii din care 77 sunt în Croaţia şi restul în vestul Balcanilor.

Agrokor, cel mai mare producător de alimente şi retailer din Balcani, are peste 52.000 de angajaţi în Croaţia, Slovenia, Serbia şi Bosnia, la care se adaugă locurile de muncă indirecte, în special în rândul producătorilor agricoli.

Din aprilie, statul croat a preluat controlul la Agrokor în încercarea de a evita prăbuşirea unui grup a cărui cifră de afaceri, 6,7 miliarde de euro în 2016, reprezintă aproximativ 15% din Produsul Intern Brut al Croaţiei, ultima ţară care a aderat la Uniunea Europeană.

În luna octombrie a anului trecut, Ivica Todoric, care a făcut din grupul Agrokor cea mai mare companie din Balcani, a fost inculpat pentru fraudă, după ce un audit a descoperit datorii ascunse în valoare de sute de milioane de dolari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img