News Flash:

CSM trebuie sa verifice o decizie prin care judecatorii din Vaslui au legalizat bacsisul la ospatari

9 Decembrie 2015
1842 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa faca cercetari prin intermediul Inspectiei Judiciare, cu privire la o decizie prin care un complet de judecatori din Vaslui a respins solicitarea unei femei cu venituri reduse, de profesie ospatar, de scutire de la plata taxei de timbru judiciar.

„Solicitam verificari si eliminarea din magistratura a judecatorilor care incalca grav principiile de drept si iau hotarari in baza unor presupuneri. Am solicitat CSM sa efectueze cercetari, prin intermediul Inspectiei Judiciare, in privinta hotararii judecatorilor din Vaslui prin care o femeie din Vaslui, unic intretinator de familie, trebuie sa supravietuiesca, alaturi de fetita ei, cu 15 lei pe luna, dupa ce Judecatoria Vaslui a refuzat sa ii acorde un ajutor public judiciar, prezumand ca, avand in vedere ocupatia femeii, respectiv aceea de ospatar, "aceasta beneficiaza si de alte venituri decat cele declarate, acest aspect fiind de notorietate'”, se arata intr-un comunicat de presa al AID.

 Invocand ajutorul public judiciar, care, potrivit legii, garanteaza accesul la Justitie a persoanelor fara venituri sau cu venituri mici, femeia a solicitat scutirea de la plata taxei de timbru judiciar, pe motiv ca veniturile lunare ale acesteia sunt in cuantum de 777 de lei si are in intretinere un copil minor.

Solicitarea acesteia a fost respinsa de Judecatoria Vaslui, aceasta aratand ca veniturile pe membru de familie sunt cu 88 de lei mai mult decat limita prevazuta de lege pentru scutirea de la plata taxei judiciare.

Judecatoria a dispus reducerea taxei de timbru cu 50% si au stabilit ca suma sa fie platita in 15 rate lunare. Femeia a inaintat o noua cerere in instanta prin care a solicitat reexaminarea cererii privind acordarea ajutorului public judiciar, sperand sa obtina macar o esalonare a ratelor pe termen mai lung, dar magistratii Judecatoriei Vaslui au respins cererea, motivand in hotararea judecatoreasca astfel:

"Avand in vedere ocupatia reclamantei, respectiv aceea de ospatar, instanta prezuma ca aceasta beneficiaza si de alte venituri decat cele declarate, acest aspect fiind de notorietate. Este evident ca plata ratei stabilite va ingreuna situatia economica a familiei, insa nu pana la limita prevazuta de lege"

„Consideram inacceptabila luarea unei hotarari de catre o instanta de judecata din Romania in baza unei presupuneri, a unei estimari si solicitam, astfel, Consiliului Superior al Magistraturii sa se aplece asupra procedurilor si a deciziilor pronuntate, sa verifice legalitatea acestora si sa ne transmita un raspuns cu privire la acest nou caz. De asemenea, AID considera lipsa de profesionalism si cunostinte juridice, dar si cinism, pe de o parte, invocarea unor plati informale nedeclarate legal, neinregistrate legal, la baza careia nu a existat nicio expertiza comandata de magistrat, iar, pe de alta parte, prezumarea greutatii situatiei economice a unei familii "pana la limita prevazuta de lege".

Justitia, inca de la infiintarea ei - si intreaga doctrina judiciara - serveste 2 scopuri: stabilirea dreptatii si adevarului si servirea intereselor justitiabililor”, mai sustin reprezentantii AID. Acestia precizeaza ca in acest caz „avem de-a face atat cu incalcarea in mod grav a ambelor principii de drept prin necunoasterea legii si "legalizarea" unor plati informale de catre magistrati, cat si cu o lipsa grava de umanitate fata de justitiabil prin formulari diabolice in care magistratii presupun care e limita unei situatii economice grele a unei familii”.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1427 (s) | 34 queries | Mysql time :0.049801 (s)