vineri, 26 aprilie, 2024

Cui nu ii este recomandat un anumit tip de vaccin antigripal

Distribuie:

Publicat:

Exista doua tipuri de vaccinuri antigripale, injectie si vaccinurile spray nazal. În fiecare an, virusul gripal se poate schimba usor, facand vaccinul utilizat în anii anteriori sa fie ineficient. Vaccinul este, în general, eficient împotriva virusului gripal în termen de doua saptamani de la administrare. Vaccinul este eficient doar impotriva tulpinilor de virus care se potrivesc cu acesta. Eficacitatea vaccinului antigripal este dependenta de gradul de potrivire între tulpinile de virus folosite pentru a pregati vaccinul si virusurile reale. Varsta si starea de sanatate a individului, de asemenea, joaca un rol important în determinarea eficientei vaccinului.

Gripa este o infectie virala care se transmite de la o persoana la alta, prin secretiile din nas si plamani, de exemplu atunci cand stranutati. Gripa este o infectie respiratorie, care se dezvolta în primul rand în plamani. Infectiile respiratorii cauzate de alte virusuri sunt numite adesea gripa, dar acest lucru este incorect. Gripa provoaca de obicei febra mare, stare generala de rau si dureri severe ale corpului decat alte infectii respiratorii. Desi alte virusuri pot provoca aceste simptome, fac acest lucru mai rar. Virusurile gripale sunt împartite în trei tipuri din punct de vedere stiintific, A, B, si C. Gripa de tip A si B este responsabila pentru epidemiile de boli respiratorii care apar aproape în fiecare iarna. Gripa de tip C provoaca, de obicei, fie o boala foarte usoara respiratorie sau nici un simptom, ea nu provoaca epidemii ca si tipurile de gripa A si B. Tipul A e impartit în subtipuri si se bazeaza pe diferentele în doua proteine de suprafata virale numite hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Gripa este o boala comuna. În fiecare an, în Statele Unite, în medie, 5% pana la 20% din populatie sufera de gripa, Mai mult de 200.000 de oameni sunt spitalizati din cauza complicatiilor gripei si aproximativ 36.000 de oameni mor din cauza gripei sau a complicatiilor sale.

Pandemia de gripa porcina din 2009 a fost cauzata de un virus gripal A H1N1 desemnat pe baza unor tipuri de proteine de suprafata. Acest virus a fost initial mentionat ca gripa porcina, deoarece multe dintre genele din acest nou virus au fost foarte asemanatoare cu virusurile gripale care in mod normal apar la porcii din America de Nord. Cu toate acestea, acest virus a fost de fapt destul de diferit de virusurile tipice gripei porcine gasite la porci. Virusul H1N1 a provocat prima boala în Mexic si Statele Unite, în martie si aprilie a 2009. Este extrem de infectios si provoaca o infectie grava respiratorie virala. Întrucat, la alte infectii virale respiratorii, de obicei, simptomele sunt usoare si cei mai multi oameni pot continua sa lucreze sau sa mearga la scoala în timp ce sunt bolnavi, la gripa, simptomele sunt severe si prelungite. În plus, pot aparea suprainfectii. Suprainfectiile sunt infectii bacteriene care apar pe baza unei infectii respiratorii. Infectiile bacteriene respiratorii, de asemenea, sunt un tip grav de infectie, care poate coplesi functia plamanilor si a corpului. Printre persoanele în varsta si foarte tinere, aceasta poate provoca moartea. De aceea, este important sa prevenim gripa prin vaccinare. Desi exista medicamente pentru tratarea gripei, acestea sunt scumpe, si nu la fel de eficace ca vaccinarea, si trebuie sa fi începuta în termen de 24-48 de ore de la debutul simptomelor.

Vaccinurile impotriva gripei sunt în mod curent disponibile pentru gripa sezoniera. Vaccinurile pandemice pot fi, de asemenea, dezvoltate pentru tulpini specifice ale virusului gripal care cauzeaza boli cu larga raspandire, cum ar fi virusul H1N1. Testat si aprobat, vaccinul pentru H1N1 a devenit disponibil în luna octombrie 2009 în America.

Vaccinul este, în general, eficient împotriva virusului gripal în termen de doua saptamani de la administrare. Vaccinul este eficient doar impotriva tulpinilor de virus care se potrivesc cu vaccinul. Aceste tulpini variaza de la sezon la sezon in fiecare an. Acesta este motivul pentru care este necesara revaccinarea anuala cu vaccin care corespunde tulpinii de gripa care este în prezent predominanta.

Vaccinul gripal nazal a fost prima data licentiat in 2003. Este îndreptat împotriva acelorasi tulpini de virus ca si vaccinul antigripal, dar difera prin faptul ca contine virusuri vii atenuate in loc de virusuri gripale ucise si este administrat sub forma de spray nazal în loc de injectare. Persoanele cu risc de complicatii grave la gripa nu ar trebui sa primeasca vaccinul antigripal nazal. În special, anumite grupuri sunt sfatuite sa se vaccineze mai degraba decat sa foloseasca vaccinul spray nazal, inclusiv: -copiii mai mici de 2 ani; oamenii de 50 de ani si peste; oameni cu o conditie medicala care ii plaseaza la risc crescut de complicatii gripale, inclusiv cei cu boli de inima cronice sau boli pulmonare, cum ar fi astmul, diabetul zaharat sau insuficienta renala; persoanele cu boli care slabesc sistemul imunitar sau care iau medicamente care pot slabi sistemul imunitar; copiii sau adolescentii tratati cu acid acetilsalicilic; femeile gravide; persoanele care au o alergie severa la oua de gaina sau care sunt alergice la oricare dintre componentele vaccinului nazal.

Efectele secundare ale vaccinului gripal nazal-spray-pot include nas care curge, dureri de cap, dureri în gat, tuse. Copiii care primesc vaccinul pot dezvolta, de asemenea, febra usoara si dureri musculare. Mai multe studii au demonstrat eficacitatea excelenta cu privire la prevenirea gripei la copii a vaccinului nazal, chiar mai bine decat vaccinul injectabil. Printre adulti, eficacitatea vaccinului injectabil variaza de la an la an, dar un studiu a demonstrat ca vaccinul injectabil a fost mult mai eficace decat vaccinul nazal, la prevenirea gripei. În cazul în care aceasta diferenta în eficacitate poate fi confirmata, ar sprijini utilizarea vaccinului injectabil în randul adultilor care nu au afectiuni medicale care i-ar împiedica sa primeasca vaccinul injectabil.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img