joi, 25 aprilie, 2024

CULINAR:Reteta perfecta de “lapte de pasare”

Distribuie:

Publicat:

Laptele de pasare este desertul pe care bunicii il faceau cu mare spor, fara sa stie de fapt ca si omologii lor din Franta il serveau ca delicatesa si il numeau “ile flottante”.

Reteta
Cumpara un litru de lapte gras si in el cand l-ai dat o data in clocot, sa pui un baton de vanilie intreg, doar crestat pe jumatate si sa il lasi acolo cam trei ore. Se va imbogati laptele de o aroma care nu are nici o legatura cu pasarea dar e asa de buna ca nu o uiti niciodata.

Sa strecori laptele si sa il pui la fiert dar usurel, sa nu dea pe dinafara. Iar de la patru oua sa iei albusurile si sa le bati cu un strop de sare pana se face in castron o spuma vartoasa ca zapada. si din ea sa rupi cu lingura galuste si sa le pui la oparit in lapte. si ele trebuie sa stea cam un minut pe o parte si un minut pe alta si iaca ai niste galuste satioase pe care le pui pe sita sa se odihneasca.

Iar galbenusurile de la oua sa le freci cu o cantitate de zahar macar egala, sau ceva in plus, daca esti obisnuit cu dulce tare. si mai stropeste frecatura asta cu putin rom, ca devine mai interesanta. Dar daca o faci pentru nepotei, nu pune rom ci putina coaja de lamaie rasa.

Crema de ou trebuie sa se faca fina iar atunci poti sa incepi cu un polonic sa torni din laptele fierbinte in care ai copt albusurile si tot invartind cu telul ca sa nu se taie crema galbena. si asa sa faci pana ai terminat tot laptele. si sa nu fie nici prea gros dar nici prea subtire, ca trebuie sa pluteasca deasupra lui galustele de albus.

Umpli castronelul cu lapte galben, pui deasupra galustele albe si le mai si stropesti pentru aspect si pentru gust cu firisoare de miere, ori cu un sirop gros de fructe. Ba chiar merge sa impreuni acolo ceva ciocolata rasa ori sos de ciocolata topit pe marginea plitei.

Si sa vezi cum te faci copil si iti aduci aminte de castronul pe care il aveai cand nici nu ajungeai cu crestetul la masa.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img