vineri, 29 martie, 2024

Cum alegem cea mai buna carne de miel pentru bucatele traditionale de Paste

Distribuie:

Publicat:

Alaturi de oua rosii, pasca si cozonac, friptura de miel nu lipseste de pe masa traditionala de Paste. Bucatarii spun ca gustul mielului depinde de rasa, dar si de zona in care a crescut si hrana pe care a primit-o. Mieii care primesc furaje cresc mai repede, dar cei care sunt scosi la pasunat au carnea mai sanatoasa.

Dintre rasele romanesti e apreciat cel de Dobrogea, iar din import, cel din Noua Zeelanda. Turcana e o rasa cu multa grasime. Dar bucatarii ne invata cum sa gatim carnea de miel in asa fel incat sa fie mai usoara. Spre exemplu, cotletul se tine intr-o baie de aburi timp de o ora, la 60-70 de grade.

“Baia de aburi fragezeste o carne tare si ii da o cu totul alta textura fata de cea cu care suntem obisnuiti. Seul se curata la cutit, se fasoneaza, se scoate cat mai mult. Pierdem din volum si, intr-adevar, la ochi pare mai putin, dar preferam sa avem o carne cat mai curata, chiar daca mai putina vizual”, a spus pentru Pro Tv Ileana Braniste, maestru bucatar.

Mieii din rasa Merinos cresc repede, carnea lor ramane frageda si e mai dulceaga. Se aseamana cu cei din rasa Tigaia.
Exista insa si rase aduse din Africa. De pilda, mielul de Camerun, o combinatie intre muflon si gazela. Costa de doua ori mai mult decat mielul local, dar are un miros mai discret.

Multi bucatari prefera insa renumitul miel de Noua Zeelanda. “Au niste exemplare mult mai mari, cu mult mai multa carne, dar si preturile sunt pe masura. Nu are un gust pregnant, e o carne slaba, vine si foarte bine curatata.”, subliniaza Ileana Braniste.

Avantaje si dezavantaje
Oricat de delicioasa ar fi carnea de miel, nu ar trebui consumata prea des. Potrivit nutritionistilor, acest tip de carne are si avantaje, dar si dezavantaje. Este o sursa buna de proteine, minerale pretioase precum seleniu, zinc si fier, vitamine B, acizi grasi Omega.

Pe de alta parte, are un continut ridicat de colesterol, acid uric si colagen si nu trebuie consumata in exces. Mai exact, mielul contine 80 de mg de colesterol pe suta de grame.

Bolnavii cronic cu afectiuni precum guta, pancreatita acuta ar trebui sa o consume cu multa moderatie sau, dupa caz, sa o evite, pentru ca le poate inrautati starea de sanatate. De asemenea, din cauza substantelor indigeste, carnea de miel este contraindicata copiilor sub 10 ani.

Cum o alegem si cum o deosebim de alte animale
In Romania, poti sa iti dai seama de rasa doar in cazul in care cumperi mielul viu, nu si daca il iei din magazin. Cel mai important criteriu in alegerea carnii de miel il reprezinta stampila Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare. Este garantia faptului ca ceea ce cumperi provine de la un animal sanatos.

Specialistii spun ca e foarte importanta si greutatea animalului, dar si aspectul carnii. Mielul trebuie sa aiba in jur de 12-14 kilograme. Daca e mai mic, carnea contine o cantitate mare de colagen, fapt care o face greu de digerat.

Exista mereu temerea ca am putea confunda carnea de miel cu cea de caine. Ca sa eviti un astfel de moment neplacut e bine sa stii ca, spre exemplu, ovinele au dinti incisivi numai pe maxilarul inferior, iar membrele anterioare si posterioare se termina in copite bifurcate. De aceea, cel mai sigur este ca atunci cand alegi carnea de miel, animalul sa aiba capul atasat de carcasa, la fel si portiunea terminala a unui membru.

De asemenea, oaia are 5 vertebre sacrale (de la nivelul pelvisului), in timp de cainele are doar 3, iar osul sacrum (al bazinului) este lung la ovine, in timp ce al cainelui este scurt si aproape patrat.

Cainele are fibula, osul mai subtire paralel cu tibia, iar mielul nu are acest os al gambei. Ficatul de miel are 4 lobi, iar cel de caine are 6. Carnea de miel dezosata se deosebeste de cea de caine prin mirosul intepator de carne de oaie. Grasimea de miel este tare, uscata, sfaramicioasa si alba, in timp ce grasimea cainelui este moale, untoasa, de culoare alb-cenusie. Carnea de miel este cu atat mai deschisa la culoare cu cat animalul este mai tanar (roz-rosu). Carnea de caine este de culoarea rosu-inchis.

Carnea trebuie sa fie elastica, adica atunci cand o apasam cu degetul sa revina la forma initiala (asa garantam prospetimea carnii), sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img