marți, 16 aprilie, 2024

Cum alegem un aparat de aer conditionat ca sa nu ne imbolnavim

Distribuie:

Publicat:

Odată cu sezonul de vară nu ne dorim doar vacantă si plajă. Atunci când vrem să scăpăm de temperaturile toride, aliatul numarul unu este nimeni altul decât aerul conditionat. Însă, legat de aceste sisteme există anumite aspecte foarte importante pe care ar trebui să le luăm în calcul.

La ce trebuie să fim atenti pentru a fi siguri că alegem un aparat de aer conditionat de calitate: Dorinta principală si unul dintre argumentele de bază în decizia de cumpărare a unui aparat de aer conditionat este raportul calitate-pret. „Vorbim despre calitate premium la un pret accesibil. Calitatea premium ar fi: integral inverter (ventilatorul unitătii interne este de asemenea inverter), plăci electronice de calitate pentru controlul absolut în 99 de trepte de putere a compresorului, consum redus de energie, eficientă ridicată, sisteme de filtrare a aerului, control inteligent, functionare la temperaturi negative“, explică Ilarion Anton, reprezentant Skyworth, pentru Adevarul.

Adaptarea la spatiul în care urmează a fi montat: Şi totusi, înainte de achizitia propriu-zisă, Ilarion Anton este de părere că mai trebuie luată în calcul si adaptarea la spatiul în care urmează a fi montat. „Se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafata care urmează a fi răcită/încălzită; acest necesar se determină în functie de volumul total al spatiului (L x l x h), destinatia camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere si alti factori care tin de constructie: izolatie bună a peretilor, orientare geografică, suprafată vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu). Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament“.

Ce spune medicul: Legat de modul în care pozitionăm aparatul, în functie de canapea/pat/ masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spatiului să nu fie expuse în mod direct/frontal fluxului de aer generat de ventilatorul unitătii interne. „Dacă suntem atenti cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia «a frigore» la nivelul fetei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce priveste reglarea si pozitionarea acestor aparate de aer conditionat, astfel încât diferenta de temperatură dintre exterior si interior să nu depăsească mai mult de 7-8 grade, curentii de aer rece să nu fie îndreptati către persoanele din încăpere“, explică Dr. Ramona Andronache.

„Aparatele de aer conditionat trebuie întretinute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curătare unitate interioară cu solutii specifice, curătare/spălare filtre, odorizare după caz. Instalatorii specialisti dispun de echipamentele necesare atât efectuării operatiunilor de igienizare, cât si de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalatii. Practic, operatiunea de mentenantă include si verificarea functionării aparatului în parametri normali (deci nu doar o simplă curătare)“, explică Ilarion Anton. Şi medicul Ramona Andronache punctează acest aspect. „Foarte importantă este si curătarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curentii de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere si prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infectii respiratorii, infectii în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer conditionat îl face să fie prietenul nostru si nu dusmanul nostru“. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img