miercuri, 24 aprilie, 2024

Cum ar fi viata pe Pamant daca am gravita in jurul a doi sori

Distribuie:

Publicat:

Viata pe Pamant ar fi fost imposibila daca n-ar fi existat Soarele. Pentru noi, viata este de neconceput in absenta caldurii si a luminii Soarelui, dar ce s-ar fi intamplat daca in sistemul nostru solar ar fi existat doua stele si nu una?

Ai fi tentat sa spui ca doi sori ar fi prea multi pentru a mai exista viata pe Pamant sau pe oricare alta planeta. Totusi, cei de la What If au prezentat cateva teorii interesante care s-ar putea sa-ti schimbe putin perceptia despre steaua care ne face zilele de vara mai frumoase.

Candva, in sistemul solar ar mai fi existat un soare „pitic” denumit azi Nemesis. Acesta a scapat din campul gravitational al Soarelui actual si s-a stins in imensitatea Caii Lactee in urma cu miliarde de ani (in teorie).

Cercetarile astronomilor au demonstrat nu doar ca in univers exista sisteme solare binare (adica prezenta a doi sori), dar au identificat acolo si asa-numitele zone locuibile circumstelare, propice vietii. Prin urmare, viata pe Pamant intr-un sistem solar binar n-ar fi prea dificila, dar doar in anumite conditii.

In ce conditii ne-am „intelege” bine cu doua stele

Cea mai importanta conditie ar fi masa celor doi sori, precum si pozitia lor relativa fata de Pamant, dar orbita acestuia ar fi destul de instabila.

Este foarte important ca unul dintre sori sa nu fie mai mare decat celalalt, ca sa nu exercite o forta de atractie atat de mare incat sa ne atraga planeta spre el si sa ardem ca un chibrit.

Pe de alta parte, daca niciuna dintre stele n-ar avea o forta gravitationala suficient de mare, Pamantul ar pluti in deriva prin spatiu si am deveni o planeta „singuratica”, lipsita de un sistem solar si, implicit, viata ar disparea pentru ca am iesi complet din zona locuibila.

Totusi, orbita Pamantului ar fi stabila daca s-ar roti doar in jurul unuia dintre sori, dar tot n-ar fi suficient pentru noi, pentru ca in acest context, n-am mai avea nopti sau ar fi extrem de scurte. In plus, cantitatea de radiatii ultraviolete ar fi masiva, la fel si „furtunile” solare, carora magnetosfera Terrei nu le-ar face fata.

Doi sori pe cer

Prin urmare, cele doua stele ar trebui sa aiba dimensiuni aproape similare si sa se roteasca una in jurul alteia, iar Pamantul si celelalte planete sa graviteze in jurul lor.

Dar, cei dori sori ar trebui sa fie suficient de apropiati ca sa nu fim nevoiti sa orbitam in jurul lor in afara zonei locuibile.
Din cauza fortei gravitationale prea mari a celor doua stele, Pamantul ar efectua o rotatie completa in jurul lor in vreo 280 de zile, in loc de 365. Iar distanta dintre sori ar trebui sa fie mai mica de 15 milioane de kilometri pentru ca toate planetele sa fie stabile.

Daca distanta dintre stele ar fi de doar 5 milioane de kilometri, le-ar lua doar zece zile ca sa orbiteze unul in jurul celuilalt. De pe Pamant, asta ar arata ca o eclipsa solara, dar, in loc sa fie Luna care blocheaza lumina, ar fi celalalt soare care ar continua sa lumineze el insusi. Un asemenea fenomen astronomic ar dura pana la cinci ore.

Totusi, viata pe Pamant ar fi posibila si cu doi sori, daca ar emite aceeasi energie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img