sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum ar trebui sa fie facut tratamentul pentru chist ovarian

Distribuie:

Publicat:

Chisturile ovariene sunt descoperite, de cele mai multe ori, in timpul unei examinari pelvine de rutina. De asemenea, evaluarea pacientei mai cuprinde un istoric al informatiilor despre evenutalele modificari ale ciclului menstrual si al simptomelor, dar si al afectiunilor din familie. Daca in timpul examinarii de rutina este descoperita existenta unui chist ovarian, pacientei i se va recomanda si efectuarea unei ecografii transvaginale.  

Daca existenta chistului nu cauzeaza nici un fel de discomfort sau dureri severe, medicul va recomanda urmarirea regulata a acestuia, fara a fi nevoie de un tratament.

In cazul unui chist de dimensiuni mari, cu simptome, medicul poate recomanda un tratament cu anticonceptionale.

Pentru femeile care au ajuns la varsta menopauzei, tratamentul consta in monitorizarea ecografica si determinarea markerului tumoral CA 125 printr-un test de sange.

Daca chistul ovarian este mare, medicul recomanda inlaturarea acestuia prin interventie chirurgicala, fie laparoscopic, fie prin laparotomie (deschiderea cavitatii abdominale). Aceasta ultima interventie este recomandata atunci cand probabilitatea ca un chist ovarian sa fie malign este mare. 

Atat timp cat o femeie are ovulatie, aparitia chisturilor ovariene nu poate fi prevenita. Riscul producerii acestor chisturi scade odata cu frecventa ovulatiei. La instalarea menopauzei, ovulatia inceteaza.

Majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive, nu produc simptome si, mai mult, dispar fara a fi nevoie de un tratament, In cazul in care perioadele de ciclu menstrual au devenit dureroase, neregulate, au aparut dureri in timpul actului sexual, se recomanda consultul de specialitate. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img