vineri, 29 martie, 2024

Cum arata prima Miss Romania, in 1929. A lesinat pe scena! Cu ce i-a impresionat pe americani la Miss Universe

Distribuie:

Publicat:

Primul concurs de frumusete din Romania s-a organizat in urma cu 90 de ani, in 1929. Cele mai frumoase tinere romance au fost invitate sa participe la primul concurs Miss Romania de un anunt aparut in numarul din ianuarie 1929 al revistei lunare „Realitatea Ilustrata”, la initiativa caruia a fost organizat concursul. Anunt care azi provoaca zambete.

„Dudue draga, stimata domnisoara, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezinta pentru voi anotimpul primavaratec. Prindeti acest moment. Va oferim prilejul. Participati la concursul nostru. E o splendida lupta data pe judete, pe regiuni, pe tara si lupta se va da apoi cu frumusetile de pe intregul glob. Care va birui? Cine stie, poate ca d-ta, sau d-ta, dudue, tanara cititoare cu ochi in cari noaptea si-a filtrat misterele sau in cari cerul si-a picurat seninul”.

Cum arata prima Miss Romania, in 1929. A lesinat pe scena! Cu ce i-a impresionat pe americani la Miss Universe

Invitatia se adresa numai domnisoarelor, „fete cuminti, educate, de familie buna, cu o moralitate fara de cusur”  (ziarul „Adevarul”). Femeile maritate nu puteau participa, la fel si „domnisoarele cu o moralitate indoielnica, orsicare ar fi imprejurarile si justificarile” .

Regulile de participare erau foarte severe – „nu este voie cu brasiera, corsaj sau machiaj, iar rochiile trebuie musai sa fie simple, pentru ca cele mai importante sunt liniile corpului si gratia. Membrii juriului le vor privi fara a le atinge si fara a-si comunica intre ei impresiile. Fiecare va acorda candidatei cate o nota. Media notelor acordate formeaza calificatia generala” -, se specifica in regulamentul concursului. Mai ramanea sa le puna sa gateasca pe scena… In plus, pentru a nu influenta deciziile juratilor, accesul publicului nu a fost permis in sala de concurs.
Juriu select la primul concurs Miss Romania din istorie

La primul concurs Miss Romania din istorie s-au inscris peste 800 de tinere, dintre care au fost selectate 72 pentru faza finala (castigatoarele fazei „pe judet”, in acea perioada Regatul Romaniei avand 71 de judete, plus Bucurestiul). Ministrul de interne al vremii, Alexandru Vaida-Voievod, unul dintre liderii marcanti ai Partidului National Roman din Transilvania si mai apoi al Partidului National Taranesc, considerat omul-cheie al Marii Uniri de la 1918, a fost presedintele juriului la primul concurs Miss Romania din istorie

Iar juriul care a ales prima Miss Romania a fost format din:

    Printesa Alexandrina Cantacuzino, presedinta Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane
    Maria Giurgea, actrita a Teatrului National din Bucuresti
    Liviu Rebreanu, presedintele Societatii Scriitorilor Romani si director general al Teatrului National Bucuresti
    Tzigara Samurcas, presedintele fundatiei „Carol I”
    Alexandru Mavrodi, presedintele Sindicatului Ziaristilor
    Ioan Steriade, directorul Muzeului „Kalinderu”
    Nicolae Batzaria, prozator
    Karl Storl, sculptor

Magda Demetrescu, o orfana in varsta de 17 ani, a fost prima Miss Romania

Dintre cele 72 de finaliste, juriul de mai sus a desemnat, pe 17 martie,  intr-o super finala de 9, „missele” regiunilor istorice ale Romaniei, o fata de 17 ani drept prima Miss Romania din istorie. Se numea Magda Demetrescu, fiica de arhitect, dar crescuta de o matusa pentru ca ramasese orfana de mama la scurt timp dupa venirea ei pe lume si de tata pe cand avea numai 5 ani…

„Un poem plin de muzicalitate, un vis, o reverie, care te imbata, te incanta, te adoarme. Frumoasa ca o zana din povestile trecutului, ea poarta in ochi si in par caracteristica rasei noastre, negrul. Gurita mica si rosie ca o cireasa coapta, un corp minunat, sculptat parca, in cea mai fina marmora, un piciorus micut si nervos, brate pline, de o albeata stralucitoare, iata admirabilele elemente ce impodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumusetii romane peste Ocean, la concursul international din Galveston”, o descria pe Magda Demetrescu, revista „Realitatea ilustrata” din martie 1929.

Adolescenta de 17 ani se „remarca” si prin lesinul de pe scena in momentul in care a fost anuntata castigatoare al primului concurs Miss Romania! Performanta pentru care a fost premiata cu un automobil Ford.

Miss Romania 1929 i-a ridicat pe americani in picioare cu dansurile populare de acasa

In iunie 1929, Magda Demetrescu pleca in America sa reprezinte Romania la Miss Universe, in Texas, la Galveston. „Ma induioseaza si ma stinghereste aceasta atentie deosebita. Cu ce am meritat-o si voi putea oare, Doamne, Doamne, sa infatisez in America toata frumusetea tarii mele?”, se intreba ea inainte de plecarea spre Lumea Noua de dincolo de ocean. Si a putut! Miss Romania 1929 a avut cel mai mare succes la proba de dans, in care, imbracata in costum national, i-a ridicat in picioare pe spectatorii americani cu un program combinat de dansuri populare romanesti.

Magda Demetrescu s-a clasat in final pe locul 6, dintr-un total de 44 de concurente si a primit, ca premiu, 100 de dolari si un ceas de mana. Chiar daca avea numai 17 ani, prima Miss Romania a trimis din America o foarte reusita corespondenta pentru ziarul „Dimineata”, intitulata „Cum am concurat la Galveston”, in care povestea cu lux de amanunte experienta extraordinara traita in Texas.

In pur spirit balcanico-nationalist, presa din tara a acuzat juriul de la Galvestone de o atitudine partinitoare: „In afara de Miss Austria, care a obtinut titlul de Miss Universe, singura europeana careia juriul i-a decernat un premiu a fost Miss Romania. Trebuie sa remarcam ca, oricat de impartiali, membrii juriului sunt cu totii americani, artisti, pictori, fotografi din New-York si cei mai multi de origine germana. (…) Insasi populatia din Galveston si spectatorii straini, cari au venit sa asiste la alegere, nu se sfiau sa afirme hotarati ca in ceea ce o priveste pe d-ra Demetrescu si alte doua frumuseti: Miss Brazilia si Miss France, juriul n’a fost drept. (…) Oricum, insa, succesul nostru e mare: singura straina premiata a fost d-ra Demetrescu si astfel numele Romaniei a fost facut cunoscut in toata America si in toata lumea” („Realitatea ilustrata”, numarul din 20 iulie 1929).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img