joi, 18 aprilie, 2024

Cum au sarbatorit autoritatile locale barladene ziua de 9 mai ? – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Dupa un program bine cunoscut de atatia ani , autoritatile locale barladene au marcat , cat s-au priceput ele de bine, ziua de 9 mai.

Primar, viceprimar, consilieri  locali si cativa elevi au fost prezenti in cimitirul “ Eternitatea” pentru a depune o coroana de flori si a asista la slujba religioasa in memoria celor care cu pretul vietii au aparat aceasta tarisoara. In marea de oameni privirea iti era atrasa de trei bunici, veterani de razboi, care retraiau ceea ce s-a intamplat in aceasta data.

De ce este importanta aceasta data pentru romani? Pentru ca a avut loc Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 ! Nu a fost un act spontan ci o incununare a stradaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane.

In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu, declara in Parlamentul tarii: ‘suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare’. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe campul de lupta spre a putea fi impusa fortelor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se refera la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliatii din cel de-al doilea razboi mondial au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste, punand astfel capat celei mai pustiitoare conflagratii din istoria continentului european.

Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta. Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice…. Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie’.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img