joi, 28 martie, 2024

Cum cerealele integrale iti pot ajuta ficatul

Distribuie:

Publicat:

Conform unei descoperiri prezentate recent la simpozionul anual al American Association for Cancer Research (AACR), consumul de cereale integrale poate reduce riscul aparitiei cancerului la ficat.

O dieta bogata in cereale integrale si fiebra a fost asociata cu numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc scazut de rezistenta la insulina, de niveluri ridicate de insulina in sange si cu un risc scazut de inflamatie in corp – toate acestea reprezinta factori de risc pentru carcinomul hepatocelular, cel mai comun tip de cancer, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

Astfel, un grup de cercetatori a decis sa vada daca exista o asociere intre consumul cerealelor si fibrelor si riscul aparitiei cancerului la ficat. Au folosit doua seturi de date din SUA: Nurses' Health Study, care a inceput in 1976 si a fost alcatuit numai din femei si Health Professionals Follow-Up Study, un studiu doar cu barbati care a inceput in 1986.

O data la circa 4 ani, participantii completau un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare. In tot acest timp, 141 din mai mult de 125.000 de participanti au fost diagnosticati cu carcinom hepatocelular. „Am observat ca un consum mai mare de cereale integrale a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie al carcinomului hepatocelular”, a precizat autorul principal al studiului, Xuenhong Zhang de la Harvard Medical School.

De asemenea, cercetatorii au mai gasit si ca anumite parti din cereale pot fi asociate cu un risc scazut. Spre exemplu, miezul contine nutrienti importanti precum minerale, vitamine si acizi grasi sanatosi. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img