joi, 28 martie, 2024

Cum corectezi deficitul de vitamina D: Alimentele cele mai bogate in acest nutrient

Distribuie:

Publicat:

Vitamina D este singurul nutrient produs de organism când acesta este expus la lumina soarelui. Totuși, jumătate din populația planetei nu asimilează suficientă vitamina D din cauză că petrece prea mult timp la interior, blochează accesul razelor soarelui și urmează o dietă săracă în vitamine.

Iată cum să corectezi deficitul de vitamina D prin alimentație și care sunt cele mai bogate produse în acest nutrient esențial pentru sănătatea oaselor, pentru buna funcționare a sistemului imunitar și pentru prevenirea diabetului, a hipertensiunii, a intoleranței la glucoză și a sclerozei multiple.

Pește – somon, hering, sardine, ton în conservă, ulei de ficat de cod

Peștele gras precum somonul este o sursă bogata de vitamina D, iar cel sălbatic e mai dotat din acest punct de vedere decât cel de crescătorie, care asigură cu trei sferturi mai puțină vitamina D decât cel de captură. Heringul poate fi consumat atât proaspăt cât și conservat, la fel ca tonul și sardinele – o conservă de 100 de grame de pește asigura 34% din doza zilnică necesară.

Uleiul de ficat de cod este un supliment recomandat pentru aportul de vitamina D și poate fi conumat de cei care nu agreează carnea de pește.

Acesta poate fi ingerat cu ușurință – o linguriță de ulei asigură mai mult de jumătate din doza zilnică necesară și le este adresat mai ales copiilor. Totuși, trebuie avută mare atenție la cantitatea consumată pe zi, deoarece uleiul de ficat de cod conține și vitamian A, care devine toxică atunci când este consumată în cantități mai mari.

Gălbenușul de ou

Cei care nu mănâncă pește și fructe de mare trebuie să știe că aceste alimente nu sunt singurele bogate în vitamina D. Ouăle sunt o sursă bună nu numai de vitamin D, ci și de alți nutrienți esențiali. Cele mai multe proteine se găsesc în albuș, iar grăsimile, vitaminele și mineralele sunt concentrate în gălbenuș. Un gălbenuș de ou conține 5% din doza zilnica necesară de vitamina D. Totuși, nivelul de vitamina D din gălbenuș variază în funcție de expunerea la soare a hranei păsărilor. Păsările crescute în libertate, la exerior, produc oă cu un nivel de 3-4 ori mai crescut de vitamina D decat cele crescute la interior.

Ciupercile

Ciupercile sunt singurele plante bogate în vitamina D. La fel ca și oamenii, și ciupercile pot sintetiza vitamina când sunt expuse la lumina UV. Totuși, ciupercile produc vitamina D2, iar animalele – vitamina D3. Vitamina D2 nu este atât de eficientă precum D3. Alege ciupercile sălbatice, care au un conținut mai mare de vitamina D2 decât cele de crescătorie, sărace în acest nutrient.

Opinia specialistului

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img