joi, 25 aprilie, 2024

Cum deosebești pneumonia de COVID: Diferențele descoperite de cercetători

Distribuie:

Publicat:

În timp ce pandemia de COVID-19 este în plină desfășurare, și alte boli pot pune probleme în sezonul rece, printre care gripa și pneumonia, care pot avea simptome similare cu boala provocată de noul coronavirus.

Pe de o parte, pneumonia poate apărea la persoanele infectate cu noul coronavirus, care fac o formă severă de COVID-19. Pe de altă parte, această boală poate să nu aibă nicio legătură cu COVID-19. Află în cele ce urmează care sunt principalele semne de pneumonie și de COVID-19, ce diferențe au descoperit cercetătorii între cele două afecțiuni și cum se poate pune un diagnostic de certitudine.

Pneumonia – ce este și cum se manifestă?

Pneumonia este o infecție care inflamează săculeții de aer din plămâni (alveolele), care se pot umple cu lichid sau puroi, provocând simptome precum tuse, febră, frisoane și probleme de respirație, potrivit doc.ro.

Semne de pneumonie

Simptomele pneumoniei pot varia de la foarte ușoare, care trec aproape inobservabile, până la atât de severe încât este necesară spitalizarea. Modul în care corpul răspunde la pneumonie depinde de tipul de germeni care cauzează infecția, de vârsta persoanei afectate și de starea generală de sănătate. Printre semnele pneumoniei se numără:

Tuse, care poate produce mucus verzui, galben sau chiar roșiatic (cu sânge)

Febră, transpirație și frisoane

Respirație scurtată, rapidă și superficială

Durere ascuțită sau sub formă de junghi în piept, care se înrăutățește atunci când persoana respiră profund sau tușește

Pierderea poftei de mâncare, energie scăzută și oboseală

Greață și vărsături, în special la copiii mici

Confuzie, mai ales la persoanele în vârstă.

Pneumonie bacteriană vs. pneumonie virală

Pneumonia bacteriană, care este cea mai frecventă formă a acestei boli, tinde să fie mai gravă decât alte tipuri de pneumonie, cu simptome care necesită îngrijire medicală. Simptomele de pneumonie bacteriană se pot dezvolta treptat sau brusc. Febra poate crește periculos (până la 40° C), însoțită de transpirație abundentă și creșterea pulsului. Buzele și unghiile pot căpăta o culoare albăstruie din cauza lipsei de oxigen din sânge. Starea mentală a persoanei afectate poate fi de confuzie sau delirantă.

Simptomele de pneumonie virală se dezvoltă de obicei pe o perioadă de câteva zile. Semnele timpurii sunt similare cu cele ale infecției cu virusul gripal sau cu noul coronavirus: febră, tuse uscată, dureri musculare și slăbiciune. În decurs de o zi sau două, simptomele se înrăutățesc de obicei, cu febră mai mare, dificultăți de respirație și dureri musculare sporite.

 

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img