vineri, 29 martie, 2024

Cum eviti atacul de cord sau accidentul vascular cerebral

Distribuie:

Publicat:

Ingustarea arterelor va impiedica oxigenarea suficienta a sangelui care ajunge la inima. Boala coronariana poate creste semnificativ riscul de atac de cord. Accidentul vascular cerebral are loc in momentul in care una dintre sectiunile creierului nu mai este alimentata cu oxigen. In lipsa oxigenului celulele incep sa dispara, iar rezultatul este pierderea functiilor controlate de acea parte a creierului. Peste 6 milioane de persoane decedeaza in fiecare an ca urmare a unui accident vascular cerebral, iar alte 5 milioane sunt dizabilitate permanent. Atat atacul de cord, cat si accidentul vascular cerebral pot fi cauzate de factori genetici sau de stilul de viata. Chiar daca mostenirea genetica nu poate fi schimbata, ai o mare influenta asupra stilului de viata si poti incepe chiar de astazi sa reduci riscurile. Iata ce obiceiuri pot preveni atacul de cord si accidentul vascular cerebral:
 
1. Fa miscare 30 de minute in fiecare zi. O jumatate de ora de exercitii fizice, de cel putin 5 ori pe saptamana, reduce drastic riscul de atac de cord. Fa o plimbare in ritm alert, mergi la inot sau alege jogging-ul in aer liber. Poti face miscare 30 de minute consecutiv sau le poti imparti in intervale de cate 10 minute, in functie de programul tau. Potrivit specialistilor, este nevoie de minimum 10-15 minute de activitate fizica pentru a creste ritmul batailor inimii.
 
2. Nu fuma. Poate ai prevazut acest sfat, dar are o baza reala. Fumatul creste riscul de afectiuni cardiovasculare cu 200-400%, in functie de frecventa si mostenirea genetica. Nici fumatul pasiv nu este lipsit de consecinte grave. Persoanele care sunt expuse frecvent la fumul de tigara au un risc de boli cardiace cu 20-30% mai ridicat, iar probabilitatea unui accident vascular cerebral creste cu pana la 40%.
 
3. Alege un meniu sanatos. Stabileste-ti ca obiectiv crearea unui meniu consistent, cu multe culori si gusturi naturale. Consuma cat mai des fructe, legume, cereale integrale, peste si friptura slaba. Preparatele care contin coloranti, conservanti sau alte ingrediente artificiale trebuie evitate complet sau consumate foarte rar. Stai departe de alimentele procesate pentru ca vor contine un exces de sare, zahar si grasimi.
 
4. Bea alcool cu moderatie. O cantitate moderata de alcool poate avea efecte benefice asupra inimii. Limita recomandata este de un pahar pe zi pentru femei si 2 pahare pentru barbati. Nu pierde numarul paharelor din dorinta de a te relaxa pentru ca te vei expune unui risc ridicat de hipertensiune arteriala, afectiuni cardiovasculare si accident vascular cerebral.
 
5. Slabeste daca este nevoie. Majoritatea dintre noi am putea elimina cateva kilograme. Nu este nevoie sa te transformi intr-un alergator de performanta sau sa te epuizezi la sala pentru a preveni bolile cardiace, ci este suficient sa elimini 5-10% din greutatea actuala pentru a scadea nivelul colesterolului si a preveni cresterea tensiunii arteriale.
 
6. Ia medicamentele pentru inima care ti s-au prescris. Probabil ca nu iti place sa iei mereu medicamente, dar daca sunt prescrise in mod specific pentru a tine sub control o afectiune cardiovasculara nu poti uita de ele. Daca ai probleme, de exemplu esti foarte ocupat, uiti, sunt prea scumpe sau au efecte secundare este indicat sa discuti cu medicul tau pentru a putea gasi solutia potrivita impreuna. In plus, daca nu iei deja un supliment pe baza de acizi grasi de tip Omega-3 este cazul sa incepi cat mai curand.
 
7. Mananca niste ciocolata neagra. Cu siguranta acest sfat nu te va deranja! Ciocolata neagra este o sursa importanta de antioxidanti si alti nutrienti care iti protejeaza inima. Nu cumpara decat ciocolata care contine cel putin 70% cacao si savureaza 1-3 patratele in fiecare zi. sursa: eva.ro

S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img