vineri, 19 aprilie, 2024

Cum faci economie la carburant: top 5 sfaturi

Distribuie:

Publicat:

Ai un consum de carburant mult peste specificatiile masinii si ai vrea sa economisesti mai mult? S-ar putea sa te confrunti cu o problema frecventa a soferilor, iar solutia sa fie aproape.

Daca autoturismul tau nu are vreo problema la nivelul motorului, remediul pentru un consum mai mic consta in cateva practici care, corelate, te vor ajuta sa raresti vizitele la benzinarie. Vei gasi in randurile urmatoare cinci sfaturi cu ajutorul carora sa cresti eficienta la drum.

Foloseste corect treptele de viteza
O cauza des intalnita care duce la un consum mare de combustibil este gestionarea intr-un mod nepotrivit a vitezelor. Accelerarile bruste, demarajul in vitezele inferioare fara un scop clar si schimbarea vitezelor la o turatie prea mare duc la cresterea semnificativa a consumului. Acest mod agresiv de a conduce iti subtiaza veniturile vazand cu ochii, mai ales in lunile de iarna, cand conditiile naturale duc oricum la un consum ridicat.

In aceeasi categorie intra si frana de motor. Utilizarea acesteia in mod corespunzator duce la scaderea consumului de carburant, dar si la o uzura mai lenta a placutelor si discurilor de frana.

Verifica presiunea din pneuri
Este recomandat sa acorzi atentie anvelopelor. Daca acestea nu au destula presiune, frecarea suplimentara cu asfaltul duce la cresterea consumului de carburant. Nici sa cazi in extrema cealalta nu este recomandat, deoarece, umfland exagerat pneurile, chiar daca masina ta va consuma mai putin, poti pune viata ta si a celorlalti in pericol. De aceea este benefic sa verifici periodic presiunea si sa circuli cu anvelopele in parametrii recomandati de producator.

Consumul de combustibil este influentat si de tipul cauciucului, astfel ca este bine sa respecti tipurile de anvelope pentru cele doua sezoane sau sa cumperi cauciucuri all season la cel mai bun pret.

Alege itinerariile mai libere
De fiecare data cand incetinesti, pierzi energia cinetica acumulata anterior franei. Acea energie fusese obtinuta cu consum de carburant, ceea ce inseamna ca pentru a ajunge din nou la viteza pe care o aveai inaintea incetinirii, masina ta va consuma o cantitate suplimentara de combustibil. Aceasta se intampla de fiecare data cand franezi si accelerezi, mai ales daca la frane folosesti pedala si nu frana de motor.

Drumurile aglomerate, unde franele si accelerarile repetate fragmenteaza ritmul iti vor creste consumul, asa ca ar fi de dorit evitarea lor. Alege intotdeauna drumurile cu trafic redus, chiar daca sunt mai lungi, deoarece in acest fel vei economisi carburant. In plus, un drum liber este un drum cu mai putine pericole.

Utilizeaza corespunzator pilotul automat
In cazul in care masina ta este dotata cu sistem „cruise control”, sau pilot automat, vei avea parte de drumuri lungi mai confortabile, nefiind nevoit sa mentii piciorul tot timpul pe pedala de acceleratie. In acest mod, avand viteza constanta, consumul de carburant va scadea.

Totusi, aceasta functie ar trebui folosita doar la drumuri lungi si drepte, nefiind recomandata folosirea in oras, cand traficul este intens si nici in conditii de vant puternic. De asemenea, pe drumuri alunecoase si inclinate, cu serpentine, pilotul automat poate fi mai mult o bataie de cap decat un ajutor, asadar este indicat sa nu fie activat in aceste conditii.

Renunta la obiectele inutile din masina
Portbagajul masinii tale nu ar trebui confundat cu o magazie. Din moment ce o incarcare suplimentara de 50 de kilograme iti poate creste consumul de carburant cu pana la 1,5 litri la suta de kilometri in anumite conditii, ar trebui sa lasi acasa toate lucrurile de care nu ai nevoie, inclusiv barele de pe masina, care contribuie serios la cresterea consumului, din cauza pierderii caracterul aerodinamic al autovehiculului.

Asadar, respectand aceste sfaturi, consumul masinii tale se va apropia de cel specificat in cartea tehnica. Modalitatile de reducere a consumului de carburant nu se opresc aici, intrucat cantitatea de combustibil necesara unui motor este in stransa legatura cu multi factori. Totusi, ideile de baza expuse mai sus te vor ajuta sa faci economii serioase, conducand in siguranta. Drumuri bune!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img