joi, 28 martie, 2024

Cum folosim cuisoarele ca medicament. Ajuta la tratarea colitei, balonarii, combat viermii intestinali, raceala, durerile de gat

Distribuie:

Publicat:

Cunoscute de chinezi si egipteni inca din antichitate, cuisoarele au fost aduse in Europa probabil de arabi, fiind folosite eficient in timpul epidemiilor de ciuma. Ele sunt de fapt bobocii florali ai unui arbore tropical vesnic verde, cu inaltimea de 10-20 de metri, originar din insulele Moluce (Indonezia). Florile copacului sunt alb-rozalii, sub forma de clopotei, grupate in buchete, iar frunzele sunt ovale, persistente, groase si lucioase. Se recolteaza bobocii florali de la arbori in varsta de peste 6 ani, manual, de doua ori pe an. Dupa uscare lenta la soare, capata un aspect cuneiform si un miros placut, picant, puternic aromat si gust intepator.

Sunt considerate printre cele mai puternice dezinfectante naturale, avand si alte calitati curative importante. Acestea contin un ulei esential cu un continut de pana la 95% eugenol, o substanta chimica responsabila pentru ansablul proprietatilor terapeutice. Cuisoarele sunt antiseptice, antiparazitare, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice(calmeaza durerea), antiinflamatorii, tonice, stomahice(favorizeaza digestia), carminative(antibalonare), antiulceroase, antitrombotice, antioxidante si anticancerigene. Datorita faptului ca sunt antiseptice, sunt eficiente impotriva streptococilor si stafilococilor, dar si in afectiuni digestive si genitale cauzate de bacterii. Cuisoarele stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei, colicilor si sughitului. Inlatura viermii intestinali, intaresc imunitatea prin cresterea numarului de globule albe din sange, contribuie la scaderea vitezei de coagulare a sangelui, prevenind astfel tromboza. Pot fi folosite cu succes in inflamatii oculare, ale urechii, ca analgezic si antiseptic dentar.

Cum folosim cuisoarele in tratamente naturiste Pentru combaterea colitei de putrefactie si a disfunctiilor biliare se pun in salatele de fructe 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate. Aceste salate se consuma inainte de mese, iar cura dureaza o saptamana. Impotriva balonarii se ia un varf de cutit de pulbere de cuisoare inainte si dupa masa. Gustul este foarte greu de suportat, dar efectul este mai puternic decat al oricarui medicament. Pentru prevenirea racelilor si remedierea rapida a respiratiei urat mirositoare se mesteca 1-2 cuisoare. Durerile de dinti sau gingivale pot fi ameliorate cu ajutorul cuisoarelor, apasand locul dureros. Se poate aplica local si uleiul de cuisoare, care nu doar ca" ia durerea cu mana", dar si dezinfecteaza bine locul si previne infectiile. De altfel, uleiul de cuisoare poate fi folosit si dupa extractiile dentare pentru a steriliza periodic locul. In faringite si dureri de gat este indicat sa se mestece cuisoare usor prajite. Pentru tratarea astmului bronsic se foloseste o infuzie preparata din 2 cuisoare, 15 frunze de busuioc, 10 boabe de piper negru fierte in prealabil. Pentru potentarea efectului antioxidant si anticancerigen se poate folosi infuzia dintr-un boboc pisat si o lingurita de ceai verde la 200 mililitri de apa. Se infuzeaza acoperit 5 minute si se bea inainte sau dupa mese.

Administrarea cuisoarelor este contraindicata persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui si femeilor insarcinate. De asemenea, supradozarea irita sistemul nervos central. Cuisoarele sunt un conservant natural, sanatos al alimentelor. Un singur boboc uscat pus intr-o fiertura de carne ii va prelungi acesteia termenul de valabilitate cu 24 de ore. Astfel, cuisoarele ar putea inlocui cu succes antioxidantii sintetici, nefastele E-uri care se folosesc in prezent pentru ca alimentele procesate sa nu se strice. Potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii spanioli, cuisoarele contin cei mai puternici antioxidanti naturali, amana oxidarea lipidelor, reusind sa pastreze alimentele proaspete.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img