marți, 19 martie, 2024

Cum îți este afectat organismul de un nivel ridicat al colesterolului: Bolile la care te expui

Distribuie:

Publicat:

Colesterolul poate fi atât benefic, cât și dăunător. De fapt, există două tipuri de colesterol: colesterolul LDL și colesterolul HDL. În timp ce colesterolul HDL este necesar pentru o sănătate echilibrată, un nivel ridicat de colesterol LDL poate afecta organismul.

Colesterolul LDL este asociat cu dezvoltarea unor afecțiuni grave de sănătate, precum cele cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. În anumite cazuri, aceste afecțiuni pot pune viața în pericol și pot provoca decesul.

Astfel, este foarte important să știi ce riscuri implică un nivel ridicat de colesterol LDL și de ce este indicat să monitorizezi periodic valorile, cu ajutorul unor analize medicale.

Ce riscuri implică un nivel ridicat de colesterol LDL?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care sunt riscurile unui nivel ridicat de colesterol LDL și cum poate acesta pune sănătatea în pericol.

„Nivelurile ridicate de colesterol LDL vă pot face să aveți probleme, inclusiv:

Boală arterială coronariană

Boală arterială periferică

Boală cardiacă, inclusiv dureri în piept (angină pectorală) și atac de cord

Accident vascular cerebral

Ghidurile obișnuiau să se concentreze pe scăderea colesterolului „rău” la un anumit număr. Acum, probabil că dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți lucra împreună pentru a găsi o modalitate de a-l reduce cu un anumit procent. Acesta se bazează pe cât de probabil este ca dumneavoastră să aveți o boală de inimă sau un accident vascular cerebral.

Medicii folosesc un calculator pentru a vă estima șansele de a avea aceste probleme în următorii 10 ani. Calculatorul ia în considerare mai multe lucruri, printre care:

Nivelul dumneavoastră de colesterol

Vârsta

Tensiunea arterială

Dacă fumați sau nu

Dacă luați medicamente pentru tensiune arterială

Toate aceste lucruri vă afectează șansele de a avea o problemă cardiacă. Alte riscuri includ:

Diabet

Un istoric de boli de inimă în familie

Cum să reduceți colesterolul LDL ridicat

Medicul va stabili un plan de schimbări în stilul de viață și/sau medicamente care vă pot reduce nivelul colesterolului și șansele generale de a avea o problemă cardiacă. Planul ar putea include:

O dietă sănătoasă. Încercați să nu mâncați lucruri care sunt bogate în grăsimi saturate, colesterol sau carbohidrați simpli, cum ar fi zahărul și făina albă. Mâncați mai multe fibre și steroli vegetali, cum ar fi margarina sau nucile.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img