vineri, 29 martie, 2024

Cum iei mai ușor decizii grele?

Distribuie:

Publicat:

Cele mai importante decizii sunt și cel mai greu de luat. Cu cât ele îți pot schimba viața mai mult, cu atât presiunea crește și devii mai confuz și mai nesigur.

Să rămân în România sau să plec? Să rămân angajat sau să îmi deschid businessul meu? Să îmi schimb meseria? Să accept o propunere de colaborare sau să o refuz? Să investesc banii sau să îi păstrez? Să mai dau o șansă relației sau să mă despart? Să mă căsătoresc sau nu?

Decizia majoră este precum intersecția unei autostrăzi care nu apare pe hărțile cu GPS. Nu poți vedea cu exactitate niciunul dintre drumurile ce pornesc din bifurcatie. Nu îți dai seama cât de greu îți va fi să îl parcurgi pe fiecare. Nu știi sigur dacă vei ajunge la destinația dorită. Și, mai ales te întrebi dacă, atunci când se va întâmpla, vei trăi ce ți-ai dorit cu adevărat.

Când ai de luat decizii majore, obișnuieșți să ceri părerea celor apropiați ție. Constați însă, că varianta asta te poate face chiar și mai indecis decât erai la început.

Ce poți lua decizii dificile mai repede, mai ușor și cu mai multă claritate?

1.Să presupunem că ai la dispoziție 2 opțiuni. Mintea tinde să treacă mereu de la o opțiune la alta, de la avantaje la dezvantaje și invers.

Trăiește 100% ca și cum ai fi ales opțiunea 1, doar în mintea și în inima ta. Nu schimba nimic în exterior. Imaginează-ți cum ar arăta viața ta sub toate aspectele. Pentru câteva zile, fă-ți un scenariu în care vezi cum ar fi o zi normală, cum te-ai simți, ce ai face profesional, cum ai fi în cuplu și în familie, în timpul liber etc. Apoi fă exact același lucru, trăind în imaginar ca și cum ai fi ales cea de-a doua opțiune.

În momentul în care mintea iese din conflictul trăit de tipul ”pe o parte așa, pe de o parte altfel”, se liniștește și obține o claritate mult mai mare asupra situației. Alt plus mare este acela că mintea și inima, dacă sunt în contradicție, ajung să ”gandească”și să simtă la fel.

2. Mintea caută ajutor pentru decizia finală în ansamblul ei. Evită lucrul acesta pentru că nimeni nu poate ști exact ce e mai bine pentru tine. În schimb, obține cât mai multe informații despre fiecare opțiune în parte din toate sursele posibile. Întreabă oameni care au trăit deja și opțiunea 1 și 2, documentează-te corect.

3. Apelează la oameni care te ajută să înțelegi mai multe despre tine, despre viață și despre decizii în general: psihologi, coachi, terapeuți. Astfel, tu ajungi să alegi din exterior ce se potrivește cel mai bine cu lumea ta interioară.Descoperi ce îți place cu adevarat, ce te face să vibrezi, cum îți găsești liniștea și cum ajungi pe calea ta.Înțelegi că a nu lua nicio decizie este și ea o decizie în sine.

Material oferit de Smaranda Cernescu –  Psiholog Consultant pentru Dezvoltare Individuala si de Business

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img