marți, 19 martie, 2024

Cum igienizam nasul pentru a minimiza riscul infectiilor respiratorii

Distribuie:

Publicat:

Conf. univ dr. Harry Grossmann, un nume recunoscut la nivel mondial, a vorbit despre care sunt cele mai bune metode de protecție împotriva virusurilor, pentru doctorulzilei.ro.

În Germania, dr. Grossmann este colaborator al Spitalului St. Vinzenz din Hanau și director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică.De asemenea, legătura medicului german cu țara noastră este una la fel de puternică. El conduce Sterimar România și este profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Cum igienizăm corect nasul

Se știe că cele mai multe infecții respiratorii încep în cavitatea nazală. Ce putem face pentru a minimaliza riscul infecțiilor?

Aveți dreptate, mai mult de 90% din infecții se transmit pe cale aeriană. Ajunge să tușească cineva într-un spațiu închis în care sunt mai multe persoane și deja virușii s-au răspândit cu „viteza luminii” spre celelalte persoane din încăperea respectivă. Cavitatea nazală este bariera primară și cea mai importantă prin care acești agenți patogeni sunt atacați și eliminați, dar și împiedicați să ajungă la plămâni. O cavitate nazală curată și bine pregătită pentru „razboi” cu virușii sau alți agenți patogeni este cel mai bun mijloc de apărare.

Specilistul german spune, de asemenea, că pentru lavajul și igiena zilnică, dar și pentru a păstra cavitatea nazală sănătoasă putem folosi apa de mare îmbogățită cu oligoelemente cum ar fi cuprul sau manganul care se găsesc în mod normal în cantităti foarte mici în corpul uman și stimulează sistemele de autoapărare ale organismului.

Cât de necesară este o igiena corectă zilnică a cavității nazale? În ce constă aceasta?

Pe lângă purtarea măștii de protecție, ar fi bine să ținem „poarta” spre organismul nostru închisă cât se poate de bine, ne ajută mucoasa nazală foarte bine la acest capitol, pentru că pe ea se găsesc niște „micro fire sau gratii”, sau în termeni medicali „cili”, care nu doar împiedică intrarea agenților patogeni, ci îi împing și în afară. Acești „cili pot funcționa doar în mediu curat și îngrijiți permanent cu substanțe benefice protectoare.

Culoarea mucusului și starea noastră de sănătate
Se știe că nasul secretă mucus, dar nu întotdeauna acesta ne indică o problemă medicală. Cum știm când să consultăm medicul?

Mucusul servește la menținerea umiditătii normale a nasului și la „prinderea” ca într-o capcană a alergenilor, germenilor și particulelor de praf, înainte ca aceștia să ajungă în plămani provocând mai multe pagube. Mucusul este alcătuit din apă, proteine, săruri și anticorpi, iar culoarea lui ne poate dezvălui multe despre sănătatea noastră, dar și a copilului nostru. Un mucus limpede înseamnă că totul e în ordine, în timp ce unul galben înseamnă că organismul se luptă cu o răceală. Un mucus verde este semn că sistemul imunitar se luptă cu o infecție bacteriană.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img