vineri, 19 aprilie, 2024

Cum imblanzesti sindromul PMS

Distribuie:

Publicat:

Nivelul ridicat de estrogen este cel care regularizeaza ciclul menstrual, dar tot el induce acele uneori insuportabile dureri de burta si de spate ce apar inainte de menstre si in prima zi de sangerare. Daca te numeri printre femeile care se tavalesc pe jos de durere la ciclu, prima masura e sa renunti la prajeli si sa schimbi grasimile daunatoare cu grasimi bune, care se gasesc in masline, peste gras si fructe uscate.

Cantitatea de estrogen produsa de organism va scadea si ea, iar perioada menstrei va deveni mai usor suportabila. O alta masura alimentara antidurere si antistres este sa inlocuiesti cele trei mese principale cu sase gustari programate la intervale de timp aproximativ egale, de-a lungul unei zile. Acest ritual iti va pastra nivelul zaharului din sange la un nivel constant si vei avea o stare de spirit mult mai buna.

Lactatele iti asigura necesarul de calciu. Simptomele deficientei de calciu sunt chiar acelea care, in perioada dinaintea menstruatiei, o transforma si pe cea mai simpatica femeie intr-o nesuferita: depresie, iritabilitate, anxietate, chef permanent de cearta. Fibrele din cereale integrale, nuci, fasole uscata, mazare si linte, in cantitati moderate (excesul deregleaza ciclul), compenseaza efectul grasimilor si limiteaza nivelul de estrogen pana la valori care asigura, fara sa provoace dureri, regularitatea menstrelor.

Ficatul e cea mai importanta sursa de fier, element care se pierde in cantitati uriase in timpul menstruatiei. Daca nu-ti plac ficateii, ii poti inlocui cu alte alimente bogate in fier: legumele, fructele cu frunze verzi si galbenusul. Fructele si legumele cu potasiu (bananele, pepenele galben, telina, varza, cartofii dulci) reduc sangerarea abundenta.

Cum imblanzesti sindromul premenstrual: Bea multa apa. Elimini astfel excesul de sare, nu vei retine lichidele, iar senzatia de picioare umflate va disparea; Renunta la cafeaua tare si la ceai, caci inhiba absorbtia calciului in organism, element de care ai acum cea mai mare nevoie; Evita consumul de alcool, deoarece produce vasodilatatie si vei sangera abundent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img