joi, 25 aprilie, 2024

Cum isi curata un microbiolog celebru casa, de germeni si virusi

Distribuie:

Publicat:

Cum isi curata Dr. Germ casa? Doctorului Charles Gerba este microbiolog la Universitatea din Arizona, dar prietenii si colegii lui il numesc „Dr. Germ”. De ce? Si-a dedicat viata publicarii a nenumarate studii asupra germenilor care se infiltreaza in viata noastra de zi cu zi si este unul dintre principalii experti din America.

Si din moment ce a petrecut zeci de ani studiind germenii de pe buretii de bucatarie si toalete, cat de rapid se pot raspandi virusii pe diverse suprafete, ne intrebam: cum isi curata propria casa si, in general, pentru a tine germenii la indemana?
Se teme mai mult de bucatarie decat de baie

Dr. Gerba spune ca, din moment ce suntem obsedati sa ne curatam in mod regulat baia (pare a fi locul cel mai murdar, nu?), nu o trecem cu vederea, asa cum facem cu bucataria. „Americanii sunt ingroziti de scaunele lor de toaleta”, spune el, „astfel incat chiuveta si baia, robinetul si podeaua sunt de obicei mai curate decat bucataria. In plus, bucataria este locul in care vin copiii de obicei dupa ce se joaca.”

Buretii de bucatarie, spune medicul, trebuie schimbati foarte des. La fel si fundurile de taiat legume si carne. Manerul usii frigiderului poate deveni un adevarat focar de germeni, deoarece este foarte utilizat. Acelasi lucru este valabil si pentru robinetele de la bucatarie.”

Cum isi curata Dr. Germ casa? El acorda o atentie deosebita fundului frigiderului

„Totul picura acolo”, spune el. „Deci orice este depozitat pe fundul frigiderului este mult mai probabil sa fie contaminat. Si este primul loc care va prinde mucegai.”
Detesta sa vada posete pe blaturile de bucatarie

Suntem siguri ca doctorul Gerba nu-si urmareste sotia cu un servetel dezinfectant, dar trebuie sa admitem ca multe dintre noi doamne fac probabil asta in fiecare zi. „Un sfert din posete au E-coli”, sustine el. „Si am aflat ca oamenii le pun chiar langa locul unde urmeaza sa faca un sandwich!”
Cum isi curata Dr. Germ casa? Prefera servetele dezinfectante decat spray-urile

„Daca folositi un spray, trebuie sa udati zona si sa lasati sa actioneze timp de 10 minute, ceea ce nimeni nu face”, spune dr. Gerba. „Imi place sa folosesc servetele, iar in cercetarile noastre am descoperit ca sunt la fel de bune ca inalbitorul”.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img