vineri, 29 martie, 2024

Cum iti dai seama ca ai splina bolnava

Distribuie:

Publicat:

Splina este situata sub coastele din partea stanga, lateral. Nu cantareste decat 200 de grame. E legata de ficat, pancreas si intregul corp:

– distruge celulele rosii

– filtreaza sangele si constituie un rezervor din acest pretios lichid, pentru a-l reinnoi (1% din celulele rosii mor in fiecare zi si trebuie sa fie inlocuite). Se intampla chiar ca splina sa fabrice celule rosii.

– joaca un rol important in imunologie, aparand organismul contra virusilor, bacteriilor, parazitilor si microbilor.

Fapt surprinzator, noi putem trai si fara splina, desi indeplineste atatea functii. In cazul indepartarii ei, mai ales maduva spinarii va produce mai multe globule rosii si albe, pentru a compensa absenta splinei. Ea va asigura in mare parte apararea imunitara, datorita limfocitelor. Pe plan fiziologic, splina nu si-a dezvaluit inca toate secretele.

Cand splina da semne de oboseala

* avem o paloare accentuata pe fata si buzele se fac albe.

* suntem victimele unor infectii ORL si, uneori, chiar pulmonare. Cele mai mici lovituri ne provoaca vanatai. Gingiile au tendinta sa sangereze.

* analizele medicale releva o lipsa de fier. La palpare, medicul detecteaza prezenta unor mici ganglioni sub brat si in spatele claviculelor.

* in timpul efortului, poate aparea o intepatura in partea stanga. La 11-12 ani, copiii au adesea acest junghi, cand alearga. Aceasta varsta, cand sistemul imunitar este in plina transformare, corespunde, adesea, si cu crize de apendicita acute. Splina se umple si apasa pe diafragma.

* dupa un efort, ne recuperam greu.

sursa: formula-as.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img