vineri, 19 aprilie, 2024

Cum iti dai seama daca ai diabet de tip 1

Distribuie:

Publicat:

Avem nevoie de insulina pentru a transforma alimentele in energie si pentru a duce aceasta energie in organe. Fara insulina care duce zaharul celulelor, celulele sunt infometate si transmit semnale de alarma corpului, adica primele semne si simptome ale diabetului de tip 1. Zaharul incepe, de asemenea, sa se acumuleze in sange. Nu exista nicio modalitate de a preveni sau vindeca diabetul de tip 1. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa urmaresti simptomele care pot pune viata in pericol rapid. Cu cat observi mai devreme ca ceva este in neregula, cu atat mai repede poti apela la tratament. Discuta cu medicul tau daca observi vreunul dintre aceste semne de diabet de tip 1!

1. Urinare frecventa. Dupa cum spuneam, zaharul se acumuleaza in sange fara insulina. Rinichii, care in mod normal reabsorb zaharul, sunt depasiti de situatie repede. Deoarece glucoza din sange creste peste un nivel care poate fi reabsorbit de rinichi, aceasta se pierde in urina si este pierduta si mai multa apa ca rezultat. Frecventa urinarii, denumita si poliurie, este mai usor de detectat la copii decat la adultii, in special in cazul bebelusilor si sugarilor. Parintii observa mai multa urina in scutec, faptul ca schimba scutecele mai frecvent sau ca sunt mai grele. Iar un copil care face la olita de la 3 ani, dar uda iar patul pe timp de noapte, poate avea diabet. Fara tratament, urinarea frecventa poate duce la deshidratare si leziuni renale la persoanele cu diabet de tip 1.

2. Sete excesiva. Setea excesiva este un semn comun al diabetului de tip 1 si de tip 2. Pe masura ce corpul tau pierde lichid prin urinarile frecvente, vei bea mai multe lichide pentru a incerca sa completezi ceea ce s-a pierdut. Cantitatea de apa din corpul tau va scadea si iti va fi sete. Apoi vei ajunge la un ciclu vicios. Senzatia de sete te va face sa bei mai multe lichide, deci urinari frecvente si asa mai departe. De asemenea, s-ar putea sa te simti mai ametit decat de obicei daca organismul tau nu obtine energia de care are nevoie din alimente. Daca mergi mai des la baie nu consumi suficiente lichide, te poti deshidrata, iar deshidratarea produce si mai multe simptome, inclusiv ameteli, dureri de cap, greata si lesin. Deshidratarea poate ridica, de asemenea, nivelurile de zahar din sange, agravand problema si mai tare.

3. Pierdere in greutate inexplicabila. Fara zaharul care le sustine, celulele infometate incep sa caute surse alternative de energie. Corpul tau descompune grasimea si muschii pentru energie, iar acest lucru poate duce la pierdere rapida in greutate, chiar daca mananci normal. Insulina stimuleaza depozitarea grasimilor si cresterea muschilor. Fara insulina, exista o defalcare crescuta a grasimilor si a muschilor. Numarul de kilograme pierdute variaza de la o persoana la alta, dar ar putea fi intre 10 si 30 de kilograme.

4. Oboseala. Senzatia de oboseala este un simptom al diabetului de tip 1. Adesea, oamenii atribuie aceasta oboseala unei lipse de somn sau stresului de zi cu zi. Doar dupa tratamentul cu insulina se simt mai bine si isi dau seama ca oboseala a fost cauzata de diabet. Oboseala poate sa apara si de la deshidratare si pierderea in greutate sau din cauza lipsei de energie din celulele corpului care devin slabite si nu mai pot functiona in mod normal. Dar oboseala nu poate fi intotdeauna corelata cu nivelurile de zahar din sange. In aceste cazuri, terapia comportamentala cognitiva poate ajuta persoanele cu diabet zaharat sa faca fata sentimentului de oboseala. 

5. Miros fructat. Diabetul de tip 1 si de tip 2 se afla sub umbrela diabetului zaharat, un termen inventat cu secole in urma, facand referire la tot zaharul excretat de persoanele care sufera de aceste boli. Acest zahar poate face ca urina si respiratia sa miroasa fructat sau ca vinul. Mirosul provine din productia de cetone. Cetonele servesc drept sursa alternativa de energie atunci cand celulele nu au zahar sa arda. Cetonele sunt produse in procesul organismului de a distruge grasimea pentru a fi folosita pentru energie. Daca cetonele se acumuleaza in sange, sangele poate deveni prea acid. Afectiunea care apare poate pune in pericol viata daca nu este tratata rapid.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img