vineri, 29 martie, 2024

Cum „miroase” diabetul? Simptomul care arată o complicaţie gravă a bolii

Distribuie:

Publicat:

Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu diabet să urmeze întocmai recomandările medicului legate de alimentaţie şi mişcare şi să urmeze cu stricteţe tratamentul recomandat de acesta. Un control precar al bolii duce la complicaţii ameninţătoare de viaţă, cum este cetoacidoza diabetică, o complicaţie care, printre altele, poate fi semnalată printr-un miros specific.  

Diabetul zaharat este un sindrom complex caracterizat prin valori ridicate ale glicemiei, care reprezintă glucoza (zahărul) din sânge. În cadrul acestei afecțiuni cronice, pancreasul, un organ situat în spatele stomacului, nu mai secretă suficientă insulină ori organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Din această cauză, nivelul glicemiei rămâne ridicat (hiperglicemie).

“Termenul de diabet zaharat cuprinde mai multe boli care au în comun hiperglicemia – creșterea cantității de glucoză din sânge. Acest lucru se întâmplă atunci când pancreasul nu mai secretă suficientă insulină sau când corpul devine rezistent la acțiunea acesteia. Insulina este un hormon indispensabil vieții, care preia glucoza din sânge și o introduce în celulele corpului pentru a produce energie”, explică dr. Amalia Thury-Burileanu medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Mirosul de acetonă sau de fructe în respiraţie, semn al cetoacidozei diabetice

Când nivelul glicemiei creşte foarte mult, poate apărea o complicaţie a diabetului, cetoacidoza diabetică. Când celulele nu mai primesc glucoza de care au nevoie, organismul începe să ardă grăsimile depuse, proces în urma căruia sunt produse cetone, substanţe care fac sângele mai acid.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img