joi, 18 aprilie, 2024

Cum ne afecteaza acidul fosforic, prezent in alimente

Distribuie:

Publicat:

Folosit ca acidifiant in industria alimentara, acidul fosforic se pare ca este in masura sa provoace pierderi de calciu, facand oasele mult mai fragile. Un studiu american recent a demonstrat ca femeile care obisnuiesc sa bea bauturi care contin acid fosforic au o densitate osoasa mai mica cu 5% decat femeile care nu consuma asa ceva. Acidul fosforic este folosit in mod curent in fabricarea bauturilor pe baza de cola, chiar si in cele dietetice. Potrivit cercetatorilor, efectul negativ incepe sa se manifeste daca bei mai mult de 3 cutii de sucuri pe baza de cola pe saptamana.

In afara de limitarea la minimum a consumului acestor bauturi, pentru a contracara efectul acidului fosforic, mareste cantitatea de alimente bogate in calciu, precum lactatele, pestii mici, legumele si fructele proaspete. Si tine minte ca, pentru a fixa calciul, ai nevoie de vitamina D care se formeaza in corp prin expunerea la soare cel putin 10 minute pe zi. Aceste efecte (afectiuni renale, pietre la rinichi sau osteoporoza) nu au putut fi inca atribuite direct si fara a exista dubii acidului fosforic (E338) sau bauturilor racoritoare, o teorie fiind ca aceste afectiuni sunt produse de faptul ca persoanele care consuma bauturi racoritoare consuma mai putin lapte si au o viata sedentara. Totusi, excesul de fosfor poate produce calcifierea tesuturilor moi, in special a rinichilor. Depozitele de fosfat se produc de obicei doar in cazul persoanelor ce sufera de afectiuni renale.

De asemenea, Comisia Europeana a solicitat EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) sa reanalizeze aditivii alimentari ce contin fosfor. Aceasta solicitare a fost generata de un articol stiintific publicat in 2012 in care acest tip de aditivi erau asociati cu un risc crescut de afectiuni cardiovasculare. Reevaluarea trebuia efectuata pana astazi. Ar trebui ca de acum sa putem spune sigur daca acest aditiv este daunator sau nu, si cat de daunator este. 
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img