vineri, 29 martie, 2024

Cum ne aparam daca suntem atacati de albine, meduze, serpi sau alte animale salbatice

Distribuie:

Publicat:

Autoapararea este arta de a-ti infrange atacatorul, indiferent cine este acesta. In situatii-limita trebuie sa folosesti toate resursele de care dispui ca sa ramai in viata, cunoasterea tehnicilor de aparare fiind esentiala.

Nu se intampla prea des sa intalnim rechini sau lei, insa in cazul in care suntem atacati de albine, meduze sau serpi, este important sa stim cum ne putem apara, scrie BrightSide.me Tehnici care va pot salva viata daca sunteti atacati de animale, reptile sau insecte:

Serpi 
Majoritatea serpi nu sunt periculosi si nu otraviti. 80% din muscaturile de sarpe sunt primite cand oamenii incearca sa-i prinda. Daca observati ca sunteti urmarit de un sarpe, opriti-va. Vibratia va induce in eroare sarpele si va va pierde urma. Daca sunteti muscati, nu incercati sa sugeti otrava din rana, asa cum vedem adesea in filme. Este mai bine sa spalati rana cu apa de la robinet, sa opriti circulatia sangelui in zona ranii, si sa sunati la serviciul de salvare. 

Albine 
In incercarea de a-si proteja stupii, albinele va pot ataca daca treceti prin zona. Culorile inchise atrag atentia albinelor. Deci, daca purtati un tricou negru, sansele de a fi atacat de o albina este mult mai mare. Daca esti urmarit de un roi de albine, ascunde-te intr-un loc intunecat. Lipsa luminii le va induce in eroare.

Taur 
In ciuda parerii multora, taurii reactioneaza la miscare, nu la o culoare rosie (sau orice alta culoare). De aceea, daca un taur se apropie, incercati sa nu faceti miscari bruste. Folositi-va tricoul sau alte haine ca momeala. Odata ce taurul se apropie destul de mult, aruncati articolul de imbracaminte cat mai departe, pentru ca acesta sa alerge dupa el.

Meduza 
Intepaturile unei meduze produc dureri incredibile.  Ai putea sa urmezi recomandarea populara de a pune urina peste rana, dar nu este decat un mit.   Imediat dupa ce ati fost intepat, spalati rana cu apa sarata. Apa dulce va agrava situatia. Apoi, folosind o penseta, indepartati resturile tentaculelor. Daca aveti o crema antihistaminica, aplicati-o cat mai repede. 

Rechini 
Pe planeta noastra exista 150 de tipuri de rechini si numai 20 dintre acestia ataca omul. Vestea proasta este ca, daca un rechin te ataca, va fi foarte greu sa scapi de el. Pentru a nu atrage rechinii, evitati sa lasati urme de sange sau urina in apa. Rechinii pot simti mirosul de la cativa kilometri distanta. Daca intalniti un rechin fata-in-fata, nu va intoarceti spatele si nu incercati sa fugiti. Facand asta, veti arata ca o prada. Indeparteaza-te incet. 

Leu 
Daca intalniti un leu, priviti in ochii lui. Nu va intoarceti spatele si nu intrerupeti contactul vizual, pentru a nu-i da timp sa atace. Incearca sa pareti mai mare. Ridicati-va bratele sau o jacheta. Astfel, animalul va fi descurajat. Vorbiti cu leul folosind un volum moderat si un ton increzator. Acest tip de comportament nu este tipic unei victime. Aceasta va induce in eroare animalul.

Aligatori sau crocodili 
Falcile acestor animale sunt dintre cele mai puternice de pe planeta. Daca sunteti prins de un aligator sau de un crocodil, nu va fi usor sa va eliberati. Daca observati un crocodil langa voi, faceti cat mai mult zgomot posibil si alerga in zig-zag. Acesta este unul din cazurile in care alergarea si strigatul sunt cele mai bune solutii. Daca vedeti un crocodil in timp ce inotati, nu va agitati – ii va atrage atentia. Incercati sa inotati cat mai linistit posibil. Daca sunteti prinsi, loviti ochii animalului. Ochii si gatul sunt zonele cele mai sensibile zone.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img