vineri, 29 martie, 2024

Cum ne juta grasimile bune si de unde le procuram

Distribuie:

Publicat:

Exista o categorie de grasimi bune, benefice sanatatii. Acestea sunt acizii grasi omega 3, omega 6 si omega 9, surse importante de antioxidanti, recunoscuti pentru contributia de exceptie ce o aduc sistemului imunitar, digestiv si cardiovascular, dar si bunei functionari a metabolismului.

Omega 3 este esential pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a organismului uman. Acesta are efect antiinflamator, scade riscul infarctului si confera elasticitate vaselor de sange. Pe de alta parte, Omega 3 isi aduce contributia si in prevenirea bolii Alzhaimer, alunga depresia si aduce un aport considerabil in lupta contra cancerului. Totodata, sustine scaderea in greutate prin stimularea metabolismului lipidelor, fiind util in timpul dietelor.

Cel mai important atribut al acizilor grasi Omega 6 este faptul ca reduce nivelul de colesterol rau ceea ce-l recomanda pentru buna functionare a inimii. Un alt beneficiu consta in faptul ca are capacitatea de a retine apa in piele. Alimentatia moderna are la baza un continut ridicat de omega 6, iar studiile au demonstrat ca acest fapt nu aduce beneficii sanatatii, din contra, astfel crescand riscul bolilor de origine inflamatorie. Pentru anihilarea acestui fapt este foarte important ca intre consumul de omega 3 si omega 6 sa existe un echilibru. De asemenea, nerespectandu-se proportiile normale, depresia, obezitatea si agresivitatea isi pot face simtita mai usor prezenta.

Singurul acid gras produs intr-o oarecare proportie si de organismul uman, omega-9, este un bun aliat al inimii, acesta scazand riscul de infarct si de boli cardiovasculare. De asemenea, reduce colesterolul rau si creste nivelul HDL-ului, colesterolul bun, avand efect benefic asupra sistemului imunitar si imbunatatind raspunsul organismului la insulina. Surse importante de acizi grasi omega-3 sunt anumite soiuri de peste, ca heringul, somonul, macroul, tonul sau sardinele. Omega-6, in schimb, se regaseste in majoritatea uleiurilor vegetale, cu precadere in cel de floarea soarelui, iar sursa de omega 9 este uleiul de masline, alaturi de avocado, nuci, migdale, arahide, fistic, alune sau susan. Din pacate, organismul nostru nu poate produce astfel de grasimi bune, cu exceptia omega 9, iar noi trebuie sa ne luam rezervele necesare din hrana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img