vineri, 19 aprilie, 2024

Cum ne recuperam silueta dupa perioada sarbatorilor

Distribuie:

Publicat:

Zilele de Craciun si Anul Nou inseamna mai multa liniste si odihna, desprinderea de realitatea de la serviciu sau de la scoala si de grijile cotidiene, insa, de cele mai multe ori, relaxarea, indulgentele culinare si mai multe ore de somn ne aduc si niste kilograme in plus, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu.

“Acest lucru este valabil pentru intreaga familie, de la cei mari si pana la cei mai mici. O dieta fada sau de infometare este cea mai paguboasa alegere, pentru ca rezultatele se obtin rapid, insa ele nu sunt de durata”, precizeaza nutritionistul.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, dupa sarbatori trebuie sa se revina la o dieta echilibrata, usor redusa caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din aceasta perioada.

In opinia sa, vegetarianismul strict nu este nici pe departe o solutie pe termen lung, insa este foarte utila si recomandata o marire a cantitatilor de fructe, legume, cereale integrale si seminte consumate in aceasta perioada a anului.

“Este important asadar sa consumam o mare diversitate de legume si fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sanatatii. Asta pentru ca ele contin o serie de substante nutritive fitochimice, care se combina si se completeaza reciproc in lupta pentru mentinerea starii de sanatate. Din dieta intregii familii nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele proaspete, cereale integrale bogate in fibre, proteinele de natura superioara din peste si lactate fermentate (chefirul, sana, laptele batut)”, subliniaza Lygia Alexandrescu.

Totodata, dieta zilnica trebuie impartita in trei mese principale si doua gustari de fructe, iar intre mese sa se consume din abundenta lichide care hidrateaza: apa si ceai neindulcit.

Gustarea de fructe de dimineata poate fi formata din fructe mai dulci, cu indice glicemic superior, iar cea de dupa-amiaza din fructe mai acre.

Hidratarea si miscarea, elemente cheie
De asemenea, miscarea joaca un rol esential in activarea metabolismului si de aceea macar activitatile fizice de rutina (mers pe jos, urcat scari, plimbare in parc, bicicleta, role) trebuie practicate.

“Femeile resimt cel mai acut cele cateva kilograme depuse in concediu si nevoia de revenire la silueta si garderoba de birou implica o strategie clara si rapida a stilului de viata dupa zilele de Craciun si Anul Nou. Hidratarea este ingredientul cheie care mentine echilibrul hidric si termic al corpului. Dieta trebuie sa contina alimente usoare, bogate in nutrienti si sarace in grasimi: carne de peste, ou fiert, branza nesarata, salate din legume cu frunze verzi, fructe proaspete si cantitati limitate de paine cu secara. Micul dejun poate fi format din cereale integrale, fructe proaspete si ceai sau cafea. Gustarea de fructe de dimineata poate fi formata din prune uscate, mere, pere, o banana, iar cea de dupa-amiaza din mere sau citrice. Pranzul poate sa contina peste gatit dietetic (la gratar sau la cuptor), o salata de legume proaspete, cateva linguri de orez integral gatit la abur, un lactat fermentat si ceai de plante cald. Cina poate sa fie o salata cu branza dulce si cateva migdale crude si iaurt”, sustine Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, barbatii trebuie sa evite bauturile alcoolice, carbogazoase si in special pe cele cu aport de cofeina si zahar.
Nutritionistul subliniaza ca pentru hidratare nu trebuie baute lichide foarte reci, pe care barbatii le prefera indiferent de anotimp, ci lichide calde sau la temperature camerei.

Totodata, alimentele condimentate (iuti si sarate) trebuie si ele limitate.

“Proteinele sunt substantele cu rol structural, ajuta tesuturile sa creasca si sa se regenereze, iar barbatii au nevoie de mai mult de un gram de proteina per kg corp pe zi. Micul dejun poate sa contina alimente bogate in proteine, dar si carbohidrati complecsi cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, oua, lactate sau soia. Fibrele pot fi gasite in paine cu secara. Fructele de sezon trebuie consumate la gustari. Pranzul poate sa contina o supa sau o ciorba de legume, carne de curcan sau peste gatite dietetic, salata de vara cu lamaie si ulei de masline, cartof copt, lactate. Cina poate sa fie formata din branzeturi nesarate (cas, urda), legume la gratar sau salata asortata, paine cu secara sau mamaliguta si iaurt”, precizeaza nutritionistul.

Copiii nu trebuie supusi la diete restrictive pentru ca au organismul in crestere si au nevoi nutritionale crescute, insa cateva reguli ar trebui stabilite pentru a avea un echilibru nutritional, arata Lygia Alexandrescu.

“Este necesara limitarea numarului de calorii provenite din lichidele pe care le consuma copilul. Multi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe si lichide carbogazoase. Evitarea meselor frecvente de tip fast-food este de asemenea o necesitate. Atentie trebuie data marimii portiilor consumate la fiecare masa. O problema comuna a copiilor care cresc excesiv in greutate este faptul ca sunt hraniti cu portii mai mari decat necesarul. incurajarea activitatii fizice zilnice trebuie sa fie, de asemenea, o prioritate: plimbari cu parintii sau bunicii, joaca afara din casa, mersul pe bicicleta sau role, practicarea sporturilor in echipa. Limitarea timpului acordat televizorului si calculatorului si evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati ajuta la obtinerea unei siluete zvelte a micutului nostru”, subliniaza nutritionistul.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img