joi, 28 martie, 2024

Cum ne trag teapa furnizorii de curent electric! Oamenii au de platit facturi imense

Distribuie:

Publicat:

Anul trecut, peste un milion de familii si-au schimbat furnizorul de curent electric, intrucat li s-au promis preturi mai mici. Acum insa, au venit facturile si, surpriza! – sunt la fel sau chiar mai mari.

Dintre cei 107 furnizori de pe piata liberalizata de energie din Romania, cei mai multi au ales tot firmele la care erau abonati si pana acum.

Traditional, 5 mari furnizori sunt cei „istorici”, care insumeaza peste 7 milioane de gospodarii, din totalul de 8 milioane. Acest sistem este reglementat de stat, pretul curentului fiind la finalul anului trecut de 46 bani pe Kwh.

Restul de un milion de familii au semnat contracte noi pe piata libera. A fost o crestere fulminanta, de peste 700.000 de clienti, potrivit datelor ANRE. Ei au cumparat curent la pretul mediu de 37 de bani si ar fi trebuit sa faca o economie de 20%, relateaza Stirile ProTV.

Unii spun ca au facturi mai mici, altii ca nu simt schimbarea, iar altii chiar ca platesc mai mult! Pretul depinde de oferta pe care a semnat-o fiecare client. In plus, intr-o factura, atat pe piata reglementata, cat si pe cea libera, sunt peste 10 componente, pe langa pretul curentului. Acestea fac ca eventualele “oferte” ale furnizorilor, valabile doar pentru energia activa, sa fie anulate de restul tarifelor, cele mai multe stabilite tot de stat si care in ultima vreme tot cresc.

Doar in 2017, preturile pentru electricitate au crescut cu peste 12%, iar anul acesta cu 2,46% in doar trei luni!

 

In 2017, cei mai multi clienti au migrat spre firmele Enel, Electrica, EON si OMV Petrom.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img