vineri, 29 martie, 2024

Cum poate influenta mancarea pe care o consumam raspandirea cancerului

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Cambridge au realizat un studiu pe soareci care aduce noi dovezi ca mancarea pe care o punem in farfurie poate spori sau reduce cresterea tumorilor in anumite tipuri de cancere.

Studiul realizat pe soareci a fost publicat in jurnalul „Nature“ si arata ca in absenta unui aminoacid – asparagina – existent in sparanghel, dar si intr-o serie de alte alimente cu multe proteine – carne de vita si produse lactate, fructe de mare, nuci si cereale integrale, oua – tumorile agresive la san nu au dezvoltat metastaze la oase, plamani sau creier, potrivit bbc.com. Descoperirea este cu atat mai importanta cu atat mai mult cu cat se stie ca raspanderea celulelor maligne in oase, plamani si creier este cauza principala a decesului in randul pacientilor diagnosticati cu cancer de san.  

Asparagina din sparanghel nu produce cancerul, insa contribuie la raspandirea lui in corp, potrivit informatiilor din acest moment. Urmeaza ca aceste teste sa fie efectuate pe oameni. Cercetatorii iau in calcul o dieta in care persoanele diagnosticate cu cancer sa renunte la alimentele care contin asparagina. Cercetarea a reunit specialisti internationali din SUA, Marea Britanie si Canada si a fost dezvoltata de Cancer Research UK Cambridge Institute. Ei au descoperit ca soarecii cu forme grave de cancer mamar care consuma produse ce contin asparagina dezvolta tumori secundare in cateva saptamani si mor in cateva luni.  Anul trecut, o cercetare a Universitatii din Glasgow a aratat ca eliminarea altor doi aminoacizi –  serina si glicina – a incetinit dezvoltarea limfoamelor si a cancerelor intestinale. Prof. Greg Hannon a declarat pentru BBC ca se aduna dovezile potrivit carora anumite tipuri de cancere sunt dependente de anumiti compusi din dieta noastra.

„In viitor, speram sa imbunatatim efectele terapiei modificand dieta pacientilor si folosind anumite medicamente care sa schimbe felul in care tumorile acceseaza acesti nutrienti“, a adaugat acesta. O tumora canceroasa initiala este rareori fatala. Insa metastazarea ei – adica raspandirea in tot corpul – duce iremediabil la decesul pacientului. O celula canceroasa trebuie sa treaca prin modificari importante inainte de a se raspandi, ea trebuie sa invete sa se rupa de tumora respectiva si sa treaca in sistemul sanguin unde sa supravietuiasca pentru a ataca alte zone ale corpului. In tot acest proces ea ar avea nevoie de asparagina, cred cercetatorii.  Mai multe studii sunt necesare insa.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img