vineri, 19 aprilie, 2024

Cum preparam tratamentele pe baza de flori de tei

Distribuie:

Publicat:

Pulberea. Se obtine prin macinarea cu rasnita a plantei uscate. O lingurita rasa de pulbere (cca 1,5 g) se tine cateva minute sub limba, dupa care se inghite cu apa. Se ia pe stomacul gol, de 3-4 ori/zi. Dozele maxime admise pentru pulberea de tei: copiii intre 2 si 4 ani – maximum 2 g/zi, cei intre 5 si 9 ani – maximum 3 g/zi, in timp ce copii intre 10 si 14 ani – maximum 6 g/zi. Persoanele peste 14 ani vor lua aceeasi doza ca si adultii, care este de maximum 12 g/zi.
Infuzia fierbinte. Se foloseste pentru a provoca transpiratia, element foarte important in tratarea racelilor si a unor boli ce apar pe fondul intoxicarii organismului. Se prepara prin oparirea a 2 lingurite de flori cu o cana de apa clocotita, dupa care se lasa un sfert de ora sa infuzeze. Se bea fierbinte, asa incat efectul sudorific sa fie maxim.

Infuzia combinata. Combina extractia la rece cu cea la cald, pentru conservarea principiilor active. Se prepara astfel: 2-3 lingurite de flori de tei maruntite se lasa la inmuiat in ½ cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se strecoara, iar pulberea ramasa se opareste cu inca ½ cana apa fierbinte, se lasa la infuzat 20 minute si se strecoara; se combina cele doua extracte; preparatul se bea cu o jumatate de ora inainte de mese. Doza: 3 cani pe zi.

Tinctura. Se umple pe jumatate un borcan cu pulbere de flori de tei, completandu-se restul cu alcool de 40°. Dupa ce continutul a fost omogenizat prin amestecarea alcoolului cu planta, se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de 8 zile. Lichidul se filtreaza prin tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.

Baile terapeutice. Doua maini de flori de tei se lasa la inmuiat timp de 12 ore (de seara pana dimineata) intr-o oala cu 4 litri de apa calduta, dupa care se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa se mai opareste cu 1 litru de apa timp de 10 minute si se filtreaza. Se toarna ambele preparate in cada de baie, peste apa fierbinte. De regula, baile cu flori de tei se fac seara, deoarece au un puternic efect somnifer.
Tratamente interne

Anxietate (stari de teama fara un motiv aparent) – teiul diminueaza starile de anxietate, precum si unele tulburari asociate lor: atacuri de panica, distonie neurovegetativa etc. in terapia contra anxietatii se administreaza pulberea de tei, din care se iau cate 2 g de 3 ori/zi, in cure de 6 saptamani, urmate de 2 saptamani de pauza.

Iritabilitate nervoasa, isterie – se face o cura cu infuzie combinata de tei, din care se bea cate o cana (250 ml) de 3 ori/zi, in cure de 28 de zile. Este un tratament recomandat si persoanelor la care aceste probleme emotionale apar pe fondul insomniei, al epuizarii sau al anumitor tulburari hormonale (sindrom premenstrual, menopauza).

Insomnie – se bea un pahar de infuzie combinata de tei la cateva ore dupa masa de seara, imediat inainte de culcare. Florile de tei contin principii active care induc starea de somn, actionand printr-un mecanism similar cu cel al medicamentului Benzodiazepina. Atentie insa, o doza prea mare de tei poate avea un efect contrar, alungand somnul.

Dureri de cap, migrena – se beau 1-3 cani de ceai de tei fierbinte, pe stomacul gol. Acest tratament are efecte sedative rapide, diminuand intensitatea durerii de cap. in migrenele biliare, infuzia de tei poate declansa reflexul vomitiv – un element care va poate contraria, dar care este pozitiv. Dati curs acestui reflex natural care deblocheaza colecistul si grabeste sfarsitul migrenei.

Adjuvant in hipertensiune arteriala – se administreaza pulbere de tei, din care se ia cate o lingurita, de 4 ori/zi, in cure de 60 de zile, urmate de 15 zile de pauza. Teiul actioneaza prin efect vasodilatator, prin actiune sedativa la nivelul sistemului nervos central si prin efect depurativ, eliminand surplusul de apa din organism.

Adjuvant in febra – 2 cani de infuzie de tei calda stimuleaza o transpiratie intensa, ceea ce va duce la scaderea temperaturii. Se bea mai ales in accesele de febra asociate infectiilor acute.

Raceli (viroze respiratorii), gripa – teiul nu are un efect antiviral, dar ajuta la reglarea temperaturii, la eliberarea cailor respiratorii, reduce si elimina durerile musculare si de cap asociate acestor afectiuni. Se ia infuzie combinata, indulcita cu miere, cate 1 litru/zi, pana la vindecare.

Tuse iritativa, tuse productiva, bronsita – in florile de tei exista anumite substante emoliente (mucilagii), care reduc senzatia de iritare de pe caile respiratorii si, ca atare, calmeaza tusea uscata. Aceste principii active sunt utile si in tusea productiva, deoarece ajuta la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii. Se bea infuzie combinata, cate o cana de 3 ori/zi. in bronsita, se bea infuzie fierbinte de tei, 2 cani/zi. Are efect calmant: diminueaza intensitatea acceselor de tuse, ajuta la eliminarea secretiilor de pe caile respiratorii si combate accesele de febra.

Adjuvant in retentia de lichide – se face o infuzie combinata de tei ceva mai concentrata (50 g la 1 litru de apa), care se ia cu lingura, pe parcursul a 2 zile. Aceasta infuzie amplifica diureza si stimuleaza eliminarea surplusului de lichide prin transpiratie. Suplimentar, se fac bai generale cu flori de tei, care au efect diuretic si calmant, fiind utile si contra cistitei si a nefritei.

Gastrita – durerile de tip arsura, specifice acestei afectiuni, sunt alinate si vindecate cu pulbere de tei. Pe de o parte, reduce nivelul de stres si tensiunea psihica, iar pe de alta, protejeaza si cicatrizeaza mucoasa gastrica. Se ia cate o lingurita de pulbere de 3-4 ori/zi, inainte de mese. in perioadele de criza puternica, cu dureri intense, nu se mananca nimic timp de 24 de ore. Se beau mari cantitati de infuzie combinata de tei, neindulcita. Pentru o mai mare eficienta, se pune la macerat, impreuna cu teiul, si o cantitate egala de radacina de lemn-dulce.

Adjuvant in hepatita de tip B si C – Principiile active din teiul argintiu au efect hepatoprotector. Efectul de protejare a celulei hepatice, combinat cu cel de stabilizarea si de calmare psihica, recomanda teiul in tratarea hepatitelor cu posibila evolutie spre ciroza (evolutie accelerata de stres). Se recomanda administrarea a 2-3 cani de infuzie combinata de tei/zi, in cure de 4 saptamani, urmate de altele 4 de pauza.

Dureri articulare in artrita – Administrarea infuziei combinate de tei reduce inflamatia si mai ales durerile articulare. Acest efect se datoreaza flavonoidelor din florile de tei. Se tin cure de 21 de zile, timp in care se consuma 3 cani/zi de infuzie combinata de tei, inainte de mese.

Adjuvant in limfom malign – Un studiu argentinian indica o actiune antitumorala a florilor de tei cu frunza in forma de inima. Se recomanda administrarea a 2-3 cani de infuzie combinata/zi. Are efect de inhibare a multiplicarii celulelor tumorale si induce autodistrugerea acestora. Aceste efecte se datoreaza substantei scopoletina, continuta de florile acestei specii de tei.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img