miercuri, 27 martie, 2024

Cum putem incetini procesul de imbatranire

Distribuie:

Publicat:

Genetica este responsabila doar de aproximativ 20% din procesul de imbatranire, in timp ce factorii de mediu si stilul de viata joaca un rol esential. Pentru a pastra organismul tanar cat mai mult timp, cercetatorii recomanda adoptarea catorva obiceiuri.

Cu totii dorim sa ramanem tineri cat mai mult timp, atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru aspectul fizic. O echipa de cercetatori a testat in jur de 1.000 de persoane in varsta de 38 de ani si a constatat ca organismul unora dintre acestea rezista la fel de bine ca al celor de 20 de ani, in timp ce altele se confruntau cu problemele specifice varstelor inaintate, scrie BrightSide.me Conform cerecetatorilor, cele mai bune arme impotriva procesului de imbatranire sunt:

Gestionarea nivelului de stres  

Elizabeth Blackburn, castigatoare a Premiului Nobel, a descoperit ca telomerele sunt responsabile pentru procesele de imbatranire din celulele noastre. Cu cat telomerele sunt mai scurte, cu atat imbatranim mai repede. Stresul cronic duce la telomeri mai scurti, motiv pentru care este important sa va gestionati nivelurile de stres. Meditatia este una dintre cele mai bune modalitati de a va reduce nivelul de stres si de a va simti mai relaxat.

Inconjurati-va de oameni care va fac sa va simtiti fericit/a 

Persoanele care traiesc in medii sigure si prietenoase au telomerele mai lungi. Conform studiilor, persoanele casatorite si cele care sunt inconjurate de prieteni imbatranesc mai greu.

Mancati mai putin, traiti mai mult 

Incercati sa evitati toate tipurile de alimente procesate deoarece fosfatii adaugati la alimentele procesate accelereaza procesul de imbatranire. In schimb, asigurati-va ca includeti alimente anti-imbatranire in alimentatia dvs., cum ar fi afine, ciocolata neagra, nucile, smochinele, somonul, avocado, turmeric. 

Pastati-va creierul tanar 

Exercitiile fizice sunt importante pentru a va pastra corpul tonifiat, dar nu uitati sa va antrenati si creierul. Cititi carti, studiati o noua limba straina si dedicati-va timp jocurilor ce implica activitate mentala. 

Folositi produse de make-up naturale 

Parabenii folositi in cosmetice pot scadea cantitatea de estrogen din corp, ducand la imbatranirea prematura. Incercati produse cosmetice naturale. Daca pur si simplu nu puteti renunta la produsele preferate, asigurati-va ca va curatati bine fata in fiecare seara. 

Dansati cat mai des 

Un nou studiu a aratat ca dansul este unul dintre cele mai eficiente tipuri de exercitii care pot incetini procesul de imbatranire. 

Dormiti mai mult 

Expertii spun ca somnul intre orele 11.00 si 3.00 este responsabil de regenerarea organismului. In mod ideal, o persoana ar trebui sa doarma 7-8 ore pe noapte. 

Consumati alimente care contin vitamine 

Antioxidantii impiedica efectul radicalilor liberi. Cei mai puternici antioxidanti care incetinesc imbatranirea sunt seleniul, vitamina E si vitamina C. Uleiul de peste este bogat in acizi Omega-3 care imbunatatesc functiile inimii, stimuleaza sistemul imunitar si imbunatateste cresterea parului. Omega-3 este de asemenea excelent pentru mentinerea pielii tinere.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img