sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum recunoşti accidentul vascular cerebral

Distribuie:

Publicat:

Cum recunoşti accidentul vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral este legat de o problemă cu aportul de oxigen sau sânge la creier. Cu toate acestea, aceste elemente sunt esențiale pentru o bună funcționare a creierului. Când apare un accident vascular cerebral, încetarea bruscă a fluxului de sânge (oxigen) determină moartea a mii de neuroni în zona afectată.

Există două tipuri de accident vascular cerebral:

Infarct cerebral (sau accident vascular cerebral ischemic), care este blocarea unei artere a creierului de către un cheag de sânge. Opt cazuri din 10 sunt afectate.

Accident vascular cerebral hemoragic, ceea ce înseamnă ruperea unei artere în creier, care provoacă hemoragie (scurgerea de sânge din circuitul său). Acestea sunt 2 din 10 cazuri.

Tratamentul acestor două tipuri de AVC diferă în funcție de natura lor. Cu toate acestea, simptomele rămân similare.

Cum recunoşti accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (ischemic sau hemoragic) se manifestă prin patru simptome majore, în funcție de regiunea creierului afectata:

Hemiplegie: aceasta este o paralizie pe jumătate de corp. Hemiplegia poate duce la slăbiciune, amorțeală sau chiar imobilizarea unei jumătăți întregi a corpului (apăsare pe o parte a feței, furnicături într-un braț, picior).

Afazia este o pierdere totală sau parțială a vorbirii. În contextul unui accident vascular cerebral, rezultă o incapacitate bruscă de a vorbi, dificultate de articulare sau propoziții care nu au niciun sens.

Tulburările vizuale pot lua două forme: vederea poate dispărea într-un singur ochi (legată de hemiplegie) sau câmpul vizual poate fi redus cu 50% la ambii ochi.

Dureri de cap bruște și violente pot apărea, dar nu sunt sistematice. În cazuri mai rare, victima unui accident vascular cerebral va fi predispusă la pierderea echilibrului, ajungând până la leșin.
Debutul brusc al unuia sau mai multor simptome ar trebui să vă avertizeze imediat: nu trebuie să așteptați până când nu mai aveți dureri să vă faceți griji.

Fiecare minut contează!

În contextul unui accident vascular cerebral (ischemic sau hemoragic), leziunile continuă să produce pagube după accident. De aceea auziți în mod regulat că fiecare minut contează. În plus, tratamentul pentru un accident vascular cerebral trebuie să aibă loc în patru ore și jumătate de la accident pentru a limita daunele, a crește șansele de supraviețuire și recuperare a facultăților afectate.

Iată 4 reflexe pe care ar trebui să le ai atunci când apar unul sau mai multe simptome:

Apelați 112 chiar și daca aveți o singură îndoială cu privire la situația victimei
Așezați victima într-o poziție confortabilă sau într-o poziție laterală de siguranță (partea paralizată în sus)
Asigurați-vă că calea aeriană a victimei rămâne deschisă
Noteaza ora și comunic-o medicilor: este important ca managementul să știe când au apărut primele semne.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img