joi, 28 martie, 2024

Cum recunoşti varicela. Nu numai copiii fac boala

Distribuie:

Publicat:

Varicela este întalnită la copii mai des decât la adulţi, şi, de regulă, copiii sunt predispuşi la forme mai uşoare decât adulţii, care pot suferi complicaţii şi manifestări precum febră mare, durere de cap şi stare generală de rău.

 

Aparută iniţial pe piele sub formă de pete roşii (macule), erupţia se transformă în blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mâncărime şi care, în cele din urmă, se transformă în cruste. Erupţia poate apărea mai întâi pe piept, spate şi faţă, apoi se poate răspândi pe întregul corp, inclusiv în interiorul gurii, pleoapelor sau a zonei genitale.  

O persoană cu varicelă poate face până la 500 de pete pe piele , în termen de 1-2 zile de la apariţia primelor simptome.

Simptomele durează între 7 şi 10 zile şi se manifestă prin: mâncărime, febră, durere de cap, dureri musculare, temperatură, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare. Majoritatea copiilor îşi revin, fără efecte negative de durată, prin odihnă. În unele cazuri însă, varicela poate cauza probleme serioase  precum: infecţii ale pielii, meningită, deshidratare, pneumonie, encefalită.

Cum se transmite 

Varicela se transmite în special pe cale respiratorie, în mod specific prin tuse şi strănut de la o persoană bolnavă (particulele virale rămân în suspensie în aer şi pot fi inhalate de persoanele aflate în apropiere). Perioada contagioasă începe cu 1-3 zile înainte de apariţia erupţiei cutanate şi continuă în timpul formării veziculelor. De asemenea, virusul se poate transmite şi prin contactul cu obiectele contaminate sau mai rar prin secreţiile care apar dacă veziculele de pe piele sunt rupte. Sunt expuse riscului de a face varicelă persoanele care locuiesc împreună cu o persoană bolnavă de varicelă sau care intră în contact pentru mai mult de o oră cu o persoană care are varicelă.

Femeile însărcinate, oamenii cu un sistem imunitar scăzut, adulţii care nu au fost expuşi la virus dar şi nou născuţii, se pot confrunta cu complicaţii grave.   Sindromul congenital de varicelă apare la 0,4% –2% dintre copiii ale căror mame au avut varicelă în primele 20 de săptămâni de gestaţie. Nou-născuţii afectaţi pot avea pielea cicatrizată, hipoplazie a membrelor, anomalii neurologice, ale sistemelor ocular şi nervos autonom, greutate scăzută la naştere.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img