vineri, 29 martie, 2024

Cum recunoastem mierea falsificata

Distribuie:

Publicat:

Din pacate, majoritatea cumparatorilor nu isi dau seama de “artificiile” folosite pentru falsificarea mierii si ajung sa consume produse contrafacute la preturi chiar mai mari decat cele veritabile. Producatorii si specialistii in alimentatie dezvaluie cateva trucuri care ii ajuta pe consumatori sa faca diferenta intre un produs contrafacut si unul natural.

Din start e bine sa se stie ca mierea contrafacuta nu prezinta nicio aroma, poate fi separata in straturi si este limpede, fara pic de impuritati. Mierea naturala are o aroma specifica, ofera o senzatie fina cand este inghitita, se prelinge si prezinta impuritati naturale: polen, microparticule de ceara si uneori propolis.

Iata cum identificam mierea falsa:

– Mirerea pura se cristalizeaza in timp. Prin urmare, orice miere de albine, care nu cristalizeaza atunci cand este pastrata in frigider este, probabil, miere falsa.

– Nu cumparati orice miere, care contine glucoza sau sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza. Cititi intotdeauna etichetele inainte de a cumpara.

-Amestecati cateva picaturi de iod, cu un pahar de apa, iar apoi adaugati miere. Culoarea mierii se va transforma in albastru in cazul in care a fost amestecat cu amidon de porumb.

– Mierea pura va aprinde un bat de chibrit, daca chibritul este introdus cu capatul cu fosfor in miere.

-Puneti cateva picaturi de otet intr-un pahar cu apa si adaugati miere. Amestecul va produce spuma in cazul in care mierea a fost amestecata cu ipsos.

– Turnati miere in apa. Mirea pura nu se dizolva imediat si curge toata pe fundul paharului.

– In cazul mierii necristalizate introduceti o lingura in borcan, apoi ridicati-o si lasati sa curga mierea. Daca mierea curge continuu, fara sa se desprinda in picaturi, atunci cel mai probabil mierea este naturala.

– Verificati pH-ul cu ajutorul unei benzi speciale. Mierea naturala este neutra din punct de vedere al aciditatii. Cea falsificata cu zahar invertit artificial este acida, iar cea in care a fost adaugat zahar neinvertit este alcalina. Mierea supraincalzita este si ea acida, deoarece fructoza se descompune in acid formic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img