vineri, 29 martie, 2024

Cum recunoastem tahicardia

Distribuie:

Publicat:

Tahicardia presupune un ritm cardiac mai rapid decat cel normal. În cazul unui adult sanatos, inima bate în mod normal de la 60 la 100 de ori pe minut atunci cand este în repaus. Daca aveti tahicardie, ritmul din camerele superioare sau camerele inferioare ale inimii (sau ambele) este semnificativ mai mare. Ritmul cardiac este controlat de semnale electrice trimise în tesuturile cardiace. Tahicardia apare atunci cand o anomalie în inima produce semnale electrice rapide. O electrocardiograma – numita de asemenea un ECG sau EKG – este un instrument principal pentru diagnosticarea tahicardiei.

În unele cazuri tahicardia nu provoaca simptome sau complicatii. Cu toate acestea, tahicardia poate perturba grav functia cardiaca normala, poate creste riscul de accident vascular cerebral sau poate provoca stop cardiac si chiar moarte subita. Atunci cand ritmul inimii este prea rapid, aceasta nu poate pompa eficient sangele în restul corpului, privand organele si tesuturile de oxigen. Prezentam o lista cu simptome de tahicardie: Ameteala, Respiratie rapida, Usoare dureri de cap, Puls rapid, Palpitatii ale inimii, Dureri în piept, Lesin (sincopa). Unele persoane cu tahicardie nu au simptome, iar boala este descoperita doar în timpul unui examen fizic sau la un test monitorizare numit electrocardiograma.

Sunt mai multi factori care pot cauza sau contribui la probleme cu sistemul electric al inimii. Acesti factori includ: Deteriorarea tesuturilor din cauza unei boli de inima/ Boala sau malformatia congenitala a inimii / Hipertensiune arteriala / Fumat / Febra / Consumul excesiv de alcool / Consumul a prea multe bauturi cofeinizate / Efecte secundare ale medicamentelor / Abuzul de droguri cum ar fi cocaina / Dezechilibru de electroliti, minerale, substantele necesare pentru efectuarea de impulsuri electrice / Tiroida hiperactiva (hipertiroidie) / Istoricul familial / Varsta inaintata. 

Tahicardia apare atunci cand o problema în semnale electrice produce un ritm al inimii care este mai rapid decat în mod normal. Sunt mai multe tipuri comune de tahicardie. Fibrilatia atriala este un ritm cardiac rapid cauzat de impulsuri electrice haotice în atrii. Se produc contractii rapide, necoordonate, slabe ale atriilor. Semnalele electrice haotice bombardeaza nodul AV, de obicei rezultand într-un ritm neregulat, rapid al ventriculelor. Fibrilatia atriala poate fi temporara, dar unele episoade nu se vor termina daca nu sunt tratate. Tahicardiile supraventriculare (SVT), care provin de undeva de mai sus de ventricule, sunt cauzate de circuitele anormale în inima, de obicei prezente de la nastere, care creeaza o bucla de semnale care se suprapun. În unele cazuri nu poate fi determinata cauza exacta a tahicardiei.

Unele persoane cu tahicardie au un risc crescut de a dezvolta un cheag de sange care ar putea provoca un accident vascular cerebral sau atac de cord. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamentele necesare. Cel mai eficient mod de a preveni tahicardia este de a reduce riscul de a dezvolta boli de inima. Daca aveti deja boli de inima, monitorizati-va sanatatea si urmati planul de tratament pentru a reduce riscul de tahicardie. 

Prevenirea si tratamentul tahicardiei si a bolilor inimii se pot face cu o alimentatie sanatoasa si activitate fizica moderata. Luati masuri cat mai repede pentru a trai un stil de viata sanatos pentru inima. Mentineti-va silueta, e bine sa aveti o greutate normala pentru înaltimea si statura dvs. Excesul de greutate creste riscul de a dezvolta boli de inima. Urmati sfaturile de pe site-ul nostru pentru a slabi chiar si fara cura de slabire dar sanatos si pe termen lung.

Este recomandat sa aveti mese regulate, sanatoase, bazate pe alimente sarace în carbohidrati rafinati sau grasimi hidrogenate, consumati meniuri bogate în fructe, legume, probiotice si cereale integrale. O regula de aur: fiecare farfurie trebuie sa contina pe langa alte alimente 50% legume (altele decat cartof). Pastrati tensiunea arteriala si nivelul colesterolului sub control. Efectuati modificarile stilului de viata recomandate si luati medicamentele prescrise pentru a corecta tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune arteriala) sau colesterolul ridicat. Nu beti prea multa cafea. Stop fumatului!

Daca consumati alcool, beti cu moderatie. În anumite cazuri, este recomandat sa se evite complet alcoolul. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari specifice pentru starea dumneavoastra. Utilizati cu prudenta medicamentele. Pot avea efecte adverse care afecteaza inima. Limitati consumul de cofeina. Daca beti bauturi cofeinizate, faceti acest lucru cu moderatie. Monitorizati-va sanatatea permanent. Nu neglijati vizitele regulate la medic. Timpul face diferenta în tratarea unei boli.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img