joi, 28 martie, 2024

Cum să lucrezi eficient şi în siguranţă de acasă. Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ţii cont

Distribuie:

Publicat:

Organizatia Mondială a Sănătății a declarat în data de 11 Martie 2020 pandemie la nivel global din cauza răspândirii amenintatoare a coronavirusului, COVID – 19. În afară de implicațiile economice si politice care au apărut odata cu această declarație, populația din zonele afectate a fost sfătuită să adopte măsuri speciale de protecție și foarte multe companii au oferit posibilitatea lucrului de acasă.

Pentru cei care nu sunt obișnuiți cu această manieră de lucru, organizarea adecvată desfășurării unui program normal poate să pară la început destul de dificilă. Spațiul personal în care trebuie să ne desfășurăm activitatea nu are aceleași limite formale ca cel obișnuit de la serviciu, astfel că sursele de distragere a atenției sunt nenumărate: diferite treburi casnice în interiorul casei, un serial sau un film preferat care se difuzează în timpul zilei, animalul de companie care trebuie scos afară, copiii care au nevoie de atenție.

Toate acestea pot contribui chiar la mărirea timpului efectiv de lucru comparativ cu programul pe care il aveai anterior în cadrul unui birou.

Cel mai important element în această nouă situație îl reprezintă stabilirea unui program clar, pe care să îl respecți cu strictețe. Imediat după ce ai servit micul-dejun, imbracă-te ca pentru o noua zi de lucru, chiar daca te muți doar în altă cameră. Indiferent de propriul stil de lucru, e nevoie sa îți concentrezi atenția pentru a face față acestei provocări. Încă de la început este nevoie sa îți stabilești o zonă specifică de lucru în interiorul casei, astfel încât să nu fii deranjat de ceilalți membri ai familiei, acolo unde este cazul – fie o cameră separată sau un colț mai retras din locuință, care să îți ofere liniște și unde sa te poți concentra cu atenție.

Pentru zgomotele deranjante din exterior – trafic, galagie de la vecini- e bine să folosesti o pereche de căști sau dopuri de urechi. Daca esti genul care poate sa lucreze pe muzica, e bine sa combini sunete din natură cu muzica relaxantă pentru o mai mare putere de concentrare. Incearcă să te ocupi de treburile casnice in afara programului de lucru, la fel cum procedai și înainte de a lucra de acasă. Respectă cu strictete spatiul de lucru ales, astfel ca sa nu existe posibilitatea de a scrie email-uri si de a rezolva task-uri in timp ce iei gustarea in bucatarie.

La sfârșitul zilei de lucru e bine sa lasi deoparte toate acele instrumente electronice (telefon, laptop, tableta) pe care le-ai folosit in timpul zilei de lucru.

Comunică-le celor din jurul tau programul pe care il ai, orele de lucru, pauzele si roaga-i sa il respecte. Programeaza eventualele telefoane personale sau apeluri video dupa orele de lucru. Asigura-te ca iti functioneaza corespunzator toate programele care iti permit sa iei legatura cu colegii de serviciu sau de echipa. Exista in acest moment foarte multe aplicatii care permit apeluri video sau teleconferinte, astfel incat proiectele in derulare sa se poate duca la bun sfarsit.

Acolo unde este posibil, petrece timp in aer liber. Avantaje in acest caz au cei care locuiesc la curte sau cei cu terase/balcoane generoase. O mica pauza de cafea, ceai sau pauza de pranz poate fi petrecuta in aer liber, oferindu-ti relaxarea cuvenita. În funcție de atentionarile si masurile luate pe plan intern de fiecare tara in parte, cel mai important este sa nu intri in panica, sa iti pastrezi cumpatul si sa iei decizii rationale. Gaseste oportunitatea in aceste momente dificile si concentreaza-te sa vezi partea buna a lucrurilor. Poate vei avea mai mult timp pentru tine, pentru familie sau pentru hobby-urile pe care le-ai neglijat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img