Alimente antiinflamatoare precum peștele, fructele, legumele, cerealele integrale și uleiul de măsline pot influența nivelul inflamației sistemice din organism. Astfel, simptomele specifice poliartritei reumatoide – durerea articulațiilor mici (mâini, picioare), redoarea matinală (înțepeneală) – pot fi calmate printr-un regim alimentar antiinflamator.
Dr. Ciucu Andreea, medic specialist reumatolog, ne spune care sunt cele mai indicate alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le incluzi în dieta zilnică!
Alimente antiinflamatoare. Consumă pește de 2 ori pe săptămână
Pacienții cu poliartrită reumatoidă au niveluri crescute de citokine proinflamatorii, care stimulează inflamația. Grăsimile polinesaturate, în special acizii grași Omega 3, ajută la supresia acestor citokine și a altor substanțe cu rol proinflamator. Aceste grăsimi sănătoase contribuie atât la reducerea riscului cardiovascular, scad nivelul LDL colesterolului și al trigliceridelor serice, cât și la scăderea inflamației (prezența dislipidemiei stimulează procesul inflamator), spune dr. Ciucu Andreea, potrivit csid.ro.
Somonul, heringul, sardinele și anșoa au cel mai mare conținut de acizi grași polinesaturați, însă o atenție sporită trebuie acordată modului de preparare. Nu exagerați cu temperatura, deoarece poate distruge până la jumătate din cantitatea de acizi grași.
Societatea Americană de Cardiologie recomandă consumul peștelui de două ori pe săptămână, dar dacă nu vă place gustul puteți încerca nuci, ulei de rapiță sau de soia.