marți, 19 martie, 2024

Cum sa EVITI sa fii PACALIT la bancomate! La ce TASTA trebuie sa fii atent

Distribuie:

Publicat:

Skimmingul, spun politistii, consta in instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cartilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscriptionarea unor noi carti de credit.

Orice persoana care intentioneaza sa extraga bani dintr-un astfel de bancomat nu poatete banui escrocheria. Chiar si meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Victima, dupa ce isi introduce cardul in bancomat, selecteaza limba de utilizare, introduce codul de securitate si opteaza, apoi, pentru extragerea de bani. In acel moment, pe ecran apare mesajul ca tranzactia nu poate avea loc din motive tehnice. Ce se intampla intre timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul si codul de securitate ale cardului pot fi copiate si memorate. Fara sa banuiasca ce se intampla, „clientul” recupereaza cardul si pleca in cautarea unui alt bancomat. Hotii pot folosi datele astfel obtinute pentru a „clona” cardurile victimelor. Acestea au aceleasi elemente de identificare ca si cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani. Pentru a nu fi victima a infractiunilor de tip skimming, politistii va recomanda: Nu lasati la vedere chitante, facturi sau alte documente care contin informatii despre cardul dumneavoastra bancar! Anuntati imediat banca daca va schimbati datele personale (adresa, numar de telefon, etc.).

Daca vi se blocheaza cardul in bancomat, nu cereti si nu permiteti ajutorul nimanui si mai ales, nu spuneti nimanui PIN-ul! Nu acceptati ca cineva sa stea aproape de dumneavoastra atunci cand introduceti PIN-ul! Acoperiti tastatura cu mana in momentul formarii codului PIN si verificati autenticitatea fantei in care se introduce cardul bancar. Posesorii de carduri trebuie sa verifice daca pe tastatura originala a bancomatului nu a fost aplicata o tastatura falsa, care permite retinerea codului PIN introdus. Inainte de a efectua orice operatiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii sa traga usor de tastatura bancomatului. In cazul in care aceasta este falsa, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsitatii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Daca este originala, tasta 5 prezinta o usoara denivelare, in timp ce pe tastatura falsa este perfect neteda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img