vineri, 19 aprilie, 2024

Cum sa iti mentii creierul tanar

Distribuie:

Publicat:

Creierul tau este o opera de arta aflata in progres. Daca nu il supui la diferite provocari de-a lungul vietii, acesta va incetini, din cauza imbatranirii. Insa este posibil sa iti mentii creierul tanar, avand in vedere ca totul tine de exercitiile cognitive. Exista numerosi oameni in varsta care au reusit sa isi mentina toate capacitatile cognitive. Este vorba despre cum alegi sa iti folosesti creierul. Creierul uman este maleabil. Iata cateva modalitati care te ajuta sa ii mentii tineretea! Modalitati care te ajuta sa iti mentii creierul tanar.

1. Ofera-i provocari. Specialistii in sanatate au descoperit ca stimularea si angajamentele active in activitati produc schimbari fizice in creier. Cu cat este mai inteligenta sarcina, cu atat mai bine. Construirea unei rezerve cognitive de cunostinte si de amintiri poate proteja creierul impotriva daunelor mai tarziu in viata. Cateva exemple de astfel de sarcini includ invatarea unei noi limbi straine sau a unui instrument muzical. In plus, poti face puzzle-uri, juca alte jocuri, face calcule mentale si citi daca vrei un creier tanar.

2. Ai grija la dieta ta. Conform unui studiu publicat in revista Neural Plasticity, numeroase studii au descoperit ca dieta afecteaza structura si functia creierul, iar functia cognitiva in randul adultilor in varsta poate fi influentata de diferitele procese din dieta. Un raspuns inflamator defect al organismului poate provoca leziuni ale creierului. Radicalii liberi si toxinele se pot acumula in celulele creierului, provocand daune. Creierul trebuie sa creeze celule noi ale creierului, iar comunicarea dintre proteine ajuta la dezvoltarea, functionarea si supravietuirea neuronilor. Pentru a stimula activitatea creierului, este important sa ai o dieta cu un continut echilibrat de fructe si legume proaspete, cereale integrale si carne slaba.

3. Stai departe de alcool. Cercetarile arata ca exista o corelatie intre consumul de alcool si dementa, o stare a creierului care vizeaza in primul rand varstnicii. Simptomele dementei includ pierderi de memorie, dificultati de gandire si organizare, uitarea modului in care sunt efectuate sarcini de rutina si schimbari de personalitate. Nu e nimic rau cu o bautura sau doua, dar pastreaza mahmureala doar pentru ocazii speciale.

4. Asculta muzica pentru a stimula tineretea creierului. Poate ca nu te gandesti prea mult atunci cand iti pui castile in urechi si dai play la melodiile tale preferate, dar se pare ca are loc o simfonie complexa in creierul tau. Pentru a vedea ce se intampla in interiorul creierului, cercetatorii de la Universitatea Hopkins au pus muzicieni de jazz si rap intr-un RMN si le-au spus sa improvizeze melodii. Au descoperit ca este activata puterea creierului in mod serios pentru o succesiune de note.

5. Nu face mai multe sarcini in acelasi timp. Multitaskingul, pe langa faptul ca este un mit, streseaza creierul. Și orice lucru care streseaza creierul duce la imbatranire. In schimb, incearca sa efectuezi o singura operatiune – concentreaza-ti atentia asupra unei sarcini pana cand o termini. Este mai putin stresant, mai eficient si poate chiar mai placut. In plus, te va ajuta sa mentii tineretea creierului.

6. Ai grija la emotiile negative. Vorbind despre stres, emotiile negative sunt aproape la fel de toxice. Pe langa faptul ca iti fura energia, sentimentele incarcate negativ pot duce la anxietate, depresie, probleme cu somnul si epuizare. Persoanele care se confrunta cu emotii negative au frecvent o satisfactie scazuta a vietii, un stres mai mare si imbatranesc mai repede. Daca te-ai blocat intr-un ciclu de emotii negative, incearca sa inveti o practica de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga. In plus, evita persoanele si situatiile cat mai mult posibil. sursa: eva.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img