sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum sa mai ai incredere in calitatea produselor alimentare din Romania? Iata diferenta intre ce consumam noi si ce se vinde in Occident

Distribuie:

Publicat:

O noua campanie a unei emisiuni de televiziune, “Standard pentru est?”, testeaza in laborator diverse produse luate din Occident, comparand, cu cele similare de pe piata romaneasca.

Este un demers jurnalistic bazat pe demonstratii edificatoare, pe care nici o autoritate publica de la noi nu l-a demarat, in ciuda faptului ca tari precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Bulgaria au protestat deja la Consiliul Europei pe aceasta tema. 

Romania consuma. Mult si prost. Emisiunea citata a invitat pentru inceput 5 consumatori romani sa testeze produse similare, fara sa stie care sunt cele din vest si care pentru est, in conditiile in care era vorba de acelasi brand, ambalaj si, teoretic, calitate. La testul de gust au castigat produsele vandute afara.

Demersul jurnalistic a continuat la specialistii in Chimie Alimentara de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, cea mai prestigioasa institutie de acest fel de la noi.

Chimistii au gasit in primul rand diferente de structura, la tipul de cascaval rondele. Abia apoi urmeaza gustul. Raportat la gust, produsul vandut la noi – in speta, rondele de cascaval – este mai dulceag, in timp ce produsul de la nemti e putin mai amarui si mai astringent, semn al unei maturari mai indelungate.

Comparatia facuta stiintific include si o analiza organoleptica minutioasa: un esantion de 20 de persoane, care gusta rand pe rand, diverse produse, fara sa stie provenienta si apoi completeaza un formular din care sa se vada eventuale diferente de gust si aspect, semnalate de fiecare subiect in parte.

Specialistii spun ca cele doua produse au la baza procese tehnologice diferite, ceea ce ar putea sa insemne inclusiv ca tehnologia de productie folosita pentru Germania este una mai scumpa, dar si o maturare facuta diferit. Exista indicii ca la produsul de la noi producatorul a introdus o serie de enzime care pot grabi procesul de maturare, dar care scad evident costurile de productie. Nu in ultimul rand e vorba de un lapte diferit in cele doua probe.

Calitate mai proasta cu ce pret? Branza analizata chimic se vinde in Romania intr-un saculet cu 4 bucati, in total 80 de grame, si costa in medie 5,6 lei, echivalentul a 1,28 euro. In Germania si Franta saculetii au 12 sau 18 bucatele si preturile urca la peste 3 si respectiv 5 euro. In final a rezultat ca produsul din Vestul Europei se vinde cu 14,35 euro kilogramul, in timp ce la romani este ajunge la 15,9 euro! Deci si mai prost si mai scump!

Producatorul international contactat a confirmat ca sunt de fapt doua produse cu doua retete diferite.

O controversa privind dublul standard la produsele europene a avut loc si in 2011. Reprezentantii Comisiei Europene au afirmat public ca atata timp cat e respectata legislatia UE privind etichetare si siguranta, produsele pot diferi de la o tara la alta.

In 2017 a venit randul autoritatilor din Cehia, Ungaria, Polonia si Bulgaria sa protesteze pentru standardele diferite si discriminatorii existente pe piata.

sursa: B1.ro 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img