News Flash:

Cum sa pregatesti trecerea de la post la mesele bogate de Sarbatori?

21 Decembrie 2016
1364 Vizualizari | 0 Comentarii
Decembrie este luna schimbarilor si a exceselor alimentare. Ne punem la mare incercare organismul. Sa nu uitam insa cat este de importanta pentru sanatatea noastra o alimentatie pe cat posibil echilibrata si o viața activa, chiar si in perioada sarbatorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.

O trecere brusca de la mancarurile de post la unele grele, de la un dezechilibru la altul, este resimtita din plin de organism, iar de aici pana la stari de disconfort si chiar vizite neprevazute la spital nu este decat un pas. Tocmai pentru a ne proteja de neplaceri, nutritionistii amintesc ca este important sa mancam echilibrat, mai ales in aceste ultime zile de post si apoi in zilele aferente sarbatorilor de iarna.

Este bine ca atunci cand postim sa mancam zilnic cereale integrale, legume si fructe, alimente vegetale cu continut crescut de proteine: soia, fasole uscata, mazare, linte, naut, ciuperci, nuci, migdale, arahide. De asemenea, trebuie profitat de zilele cu „dezlegare la peste” pentru a aduce organismului proteine de calitate superioara, elemente minerale, vitamine si grasimi esentiale Omega 3.

Postul este un bun prilej de a reduce consumul de grasimi saturate (existente in alimentele de origine animala) si de a beneficia de bogatia de nutrienti si fibre alimentare, oferita de cerealele integrale, legume si fructe, precum si de leguminoase si seminte. Acompaniate de grasimi vegetale bogate in acizi grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6 care se gasesc in uleiurile vegetale, in margarinele de noua generatie si in fructele oleaginoase, alimentele din post, alaturi de o hidratare corespunzatoare, pot oferi energia si nutrientii necesari bunei desfasurari a functiilor organismului in aceasta perioada. Este recomandat ca persoanele cu boli digestive sau boli cronice, sa urmeze postul doar dupa ce au consultat medicul specialist.

Pe de alta parte, in timp de sarbatori, tendinta generata de cutumele sociale este sa mancam mai mult, avand pe masa delicioasele preparate traditionale. Fireste ca este greu sa evitam mancarurile gustoase, chiar daca stim ca sunt bogate in grasimi rele si au multe calorii.

E indicat sa mancam moderat din preparatele tradiționale si sa nu uitam ca baza trebuie sa o constituie cerealele integrale, legumele, fructele si lactatele cu continut redus de grasime. De asemenea, hidratarea este esentiala iar miscarea, nu trebuie uitata, chiar daca vremea nu este tocmai prietenoasa.

sursa: clicksanatate.ro

decembrie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0925 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028850 (s)