joi, 28 martie, 2024

Cum sa previi ateroscleroza – Alimentele care curata arterele de depozitele de grasime

Distribuie:

Publicat:

Ateroscleroza, adică afecțiunea care apare atunci când depozitele de grăsime se acumulează de-a lungul vaselor de sânge, este cauza principală a aproximativ 50% din decesele din țările occidentale, potrivit studiilor. Este o boală inflamatorie cronică cu numeroși factori de risc.

Este mai probabil să dezvoltați ateroscleroză dacă:

aveți colesterol LDL (rău) crescut,

aveți tensiune arterială crescută,

fumați,

aveți diabet,

aveți antecedente familiale de ateroscleroză,

aveți obezitate,

aveți o dietă dezorganizată,

aveți un stil de viață sedentar.

Însă, după o dietă bogată în anumite alimente, cum ar fi legumele, fructele și peștele, s-a demonstrat că reduce riscul de ateroscleroză și boli de inimă.

Fructele de pădure

Afinele, căpșunile, afinele, zmeura și murele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a reduce inflamația și de a îmbunătăți sănătatea inimii.

Fructele de pădure sunt pline de fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali. Acestea includ antioxidanții flavonoizi, despre care se știe că ajută la îmbunătățirea sănătății inimii.

Cercetările au arătat, de asemenea, că consumul de fructe de padure reduce semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei, inclusiv colesterolul LDL (rău) crescut, tensiunea arterială și nivelurile de zahăr din sânge, scrie doctorulzilei.ro.

Aceste fructe pot ajuta la prevenirea înfundării arterelor prin reducerea inflamației și a acumulării de colesterol, îmbunătățirea funcției arterelor și protejarea împotriva deteriorării celulare, conform dovezilor științifice.

CITEȘTE ȘI: Cum corectezi deficitul de vitamina D: Alimentele cele mai bogate în acest nutrient

Fasolea

Fasolea este plină de fibre și este bine cunoscută pentru beneficiile pentru sănătatea inimii. Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, este esențial pentru prevenirea aterosclerozei.

Consumul de fasole este o modalitate excelentă de a ține sub control nivelul colesterolului, reducând astfel riscul înfundării arterelor. Multe studii au demonstrat că prin consumul de fasole se poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (rău).

O analiză a 26 de studii de înaltă calitate a constatat că dietele care includeau aproximativ 1 porție (130 de grame) de fasole zilnic au fost asociate cu niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol LDL (rău), comparativ cu dietele de control.

Cercetările au arătat, de asemenea, că dietele bogate în fasole pot reduce tensiunea arterială, pot îmbunătăți funcția arterelor și pot reduce riscul de diabet de tip 2. Toate aceste efecte pot reduce riscul de ateroscleroză.

Peștele

Peștele este plin de substanțe nutritive esențiale, inclusiv grăsimi omega-3. Consumul de pește bogat în omega-3 poate ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză.

Studiile arată că omega-3 ajută la reducerea expresiei moleculelor de adeziune celulară, una din cauzele apariției aterosclerozei.

Organismul eliberează molecule de aderență celulară ca răspuns la inflamație și favorizează formarea depozitelor de grăsime pe pereții arterelor. Mai mult, consumul de pește a fost asociat cu un risc redus de ateroscleroză.

Un studiu realizat pe un eșantion de 961 de persoane a comparat participanții care au consumat mai puțin de o porție de pește pe săptămână cu cei care au consumat două sau mai multe porții de pește pe săptămână.

Studiul a constatat că 13,3% dintre persoanele care au mâncat mai puțin pește au avut ateroscleroză în arterele carotide, care furnizează sânge la creier, comparativ cu doar 6,6% dintre cei din grupul care au mâncat pește.

Roșiile

Roșiile și produsele din tomate conțin compuși vegetali care pot fi deosebit de utili pentru reducerea dezvoltării aterosclerozei.

De exemplu, roșiile conțin pigment numit carotenoid licopen, care poate avea beneficii impresionante pentru sănătate.

Studiile arată că un consum de produse din roșii bogate în licopen poate contribui la reducerea inflamației, la creșterea colesterolului HDL (bun) și la reducerea riscului de boli de inimă.

Interesant este că asocierea roșiilor fierte cu uleiul de măsline poate oferi cea mai mare protecție împotriva arterelor înfundate.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img