joi, 28 martie, 2024

Cum sa scapati de bila lenesa doar prin alimentatie

Distribuie:

Publicat:

Bila lenesa este, probabil, cea mai intalnita afectiune a acestui organ important in digestie. Cele mai bune alimente pe care trebuie sa le consume persoanele care au probleme cu fierea sunt preparatele usoare, fara grasime. Astfel, se recomanda supele sau ciorbele cu legume sau carne slaba de pui, vita sau curcan, tocanitele fara ceapa, friptura de pui sau de vita preparata la cuptor sau la abur, pestele la gratar, dar si legumele la cuptor sau fierte. De asemenea, in meniul zilnic mai puteti include laptele si branzeturile fara grasime, cartofii fierti sau copti, salatele de fructe sau de legume si prajiturile cu fructe. Un efect benefic in prevenirea problemelor biliare il au si andivele crude, preparate in salate cu ulei de masline extravirgin sau inabusite, dar si salatele de rucola. Atentie, sarea trebuie consumata in cantitati limitate.

Alimentele pe care trebuie sa le evitati atunci cand aveti anumite probleme cu bila: carnea tocata, carnea grasa (porc, rata, oaie, miel, gasca), grasimile vegetale (margarina), supele si ciorbele grase, sosurile, conservele, mezelurile grase, prajelile (cartofi, carne, ceapa, oua), condimentele, ceapa, usturoiul si prazul. Totodata, este interzis si consumul de castraveti, telina, ciuperci, vinete, cartofi prajiti, muraturi, cascaval, varza, sarmale, fasole, maioneza, unt, smantana, lapte si branzeturi grase, cacao si ciocolata. La fel de periculoase pentru vezica biliara sunt si bauturile acidulate care au un continut mare de zahar.

Persoanele care au predispozitie pentru afectiunile vezicii biliare trebuie sa respecte un program fix al orelor de masa. Astfel, sunt recomandate cinci mese pe zi, iar ultima masa trebuie luata cu trei sau patru ore inainte de culcare, pentru ca digestia sa se desfasoare in conditii optime. Inainte de culcare, medicii va recomanda sa beti un ceai de cicoare sau de papadie, pentru a relaxa bila.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img