joi, 28 martie, 2024

Cum sa-ti regasesti intimitatea. Sfaturi de la psihoterapeut pentru cuplurile cu copii

Distribuie:

Publicat:

Aparitia unui copil intr-o familie e resimtita, de multe ori, drept amenintare pentru integritatea unui cuplu. Bebelusul ia toata energia familiei si astfel terenul pentru conflicte e pregatit. Psihoterapeutul Esther Perel vine cu o teorie interesanta, ce poate ajuta la atenuarea situatiilor dificile.

“Pe de-o parte ai romantismul si, pe de alta parte – atasamentul de parinte. Aceste doua lucruri se bat cap in cap! Nu poti sa fii complet devotat copilului si sa speri ca relatia ta cu partenerul va supravietui. Dar, in loc sa va certati: “Cum poti sa te gandesti la sex chiar acum? Si el: ”Cum poti sa te gandesti la copil tot timpul?”, puteti sa va multumiti unul altuia: ‘Iti multumesc ca tu te gandesti la ceea ce te gandesti pentru ca, altfel, ar fi o parte din mine pe care as ignora-o!”. Asta e primul lucru”, recomanda specialistul.

“Bebelusul are pielea foarte fina. E foarte dificil sa te duci la partenerul tau, care nu are pielea atat de fina si are 45 de ani, 35, chiar si 25 de ani”, spune Esther Perel. “Si e un efort real sa separi, in mintea ta. Sa pui bariera intre cele doua tipuri de … piele, intr-un mod pe care nu l-ai mai facut inainte. Dar trebuie sa intelegi ca nu esti dependent de actul intim ca atare, ci de placerea erotica, care inseamna atingeri, miros, sensibilitate, de fapt activarea tuturor simturilor.”

“Esti angajat, asadar, intr-o forma de intimitate cu partenerul tau si pe aceasta trebuie sa o mentii. Putem sa traim fara relatii intime, dar nu putem supravietui fara mangaieri. Atingerea este vitala pentru existenta umana”, afirma Esther Perel.

Problema-dilema pentru proaspetii parinti: ”Dorm sau nu cu bebelusul in aceeasi camera?”
“E placut sa stai cu bebelusul tau in aceeasi camera. Dar, peste cativa ani, voi, ca parinti, veti vrea sa iesiti intr-o noapte undeva. Atunci o sa va simtiti vinovati. Veti simti ca nu sunteti parinti buni, ceea ce inseamna ca, tot timpul, ati pus nevoile copilului pe primul loc”, spune Esther Perel.

“Si, pe lunga lista a nevoilor reale ale copilului sunt parintii lui, care trebuie sa pastreze intre ei o relatie intima. Asta inseamna cuplu. Daca acest cuplu nu merge, nu exista familie! Daca respecti aceasta relatie intima, nu faci un lucru bun doar pentru tine, ci si pentru copilul tau! Pentru ca voi doi sa fiti, si in urmatorii zece ani, un cuplu, langa acel copil.”

sursa: emisiunea “Ce se intampla, doctore?”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img